Sepp Blatter: Za ovakve prijevare nema mjesta u nogometu, oni koji su uključeni bit će izbačeni iz nogometa

Četvrtak, 28. svibnja 2015. 00:04 Napisao/la  SC

Predsjednik UEFA-e Michel Platini zakazao je hitnu sjednicu Izvršnog odbora UEFA-e i zatražio da se odgodi izbor predsjednika FIFA-e zakazan za petak

Švicarska policija objavila je imena sedmorice uhićenih čelnika FIFA) koje se sumnjiči za korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara. Listu uhićenih predvode dvojica dopredsjednika FIFA-e, Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja. Sva sedmorica uhićeni su po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a, koje tri godine zajedno s FBI-om prati kolanje prljavog novca u vrhu FIFA-e.

Pritvoreni su član Izvršnoga odbora FIFA-e Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA-e Julio Rocha iz Kikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas, nekdašnji dopredsjednik FIFE Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometna saveza Jose Maria Marin, koji je jedan od čelnika Organizacijskoga odbora Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje je bio zadužen za nogometni turnir.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini zakazao je hitnu sjednicu Izvršnog odbora UEFA-e i zatražio da se odgodi izbor predsjednika FIFA-e zakazan za petak. Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter nije na listi uhićenih, ali je svakako na listi sumnjivih. Sepp Blatter (79) nalazi se na dužnosti predsjednika FIFA-e od 1998. godine, te se kandidirao za peti mandat na čelu krovne svjetske nogometne organizacije, a jedini protukandidat na izborima u petak bit će mu jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

- Ovo je teško vrijeme za nogomet, navijače te FIFA-u. Za ovakve prijevare nema mjesta u nogometu i oni koji su u to uključeni bit će izbačeni iz nogometa. Akcija koju je proveo ured Glavnog tužitelja Švicarske pokrenuta je kada je FIFA krajem prošle godine predala dokumente švicarskim vlastima. FIFA će nastaviti surađivati sa odgovornim vlastima, ali i unutar same organizacije da se iskorijene ovakve radnje, te da povratimo vaše povjerenje i osiguramo da u nogometu više ne bude nezakonitih radnji, poručio je Blatter.

U operaciju reketarenja i pranja novca preko FIFA-e bilo je uključeno više od 10 osoba, ali u srijedu ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu. Istraga američkih vlasti bila je usredotočena prema delegatima FIFA-e koji dolaze iz regije CONCACAF, odnosno iz Sjeverne i Srednje Amerike. Zbog sumnji u korupciju, bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner bio je prisiljen podnijeti ostavku 2011. godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.