Safet Sušić nakon startnog poraza: Jedno je gledati Argentinu, drugo je igrati protiv njih

Ponedjeljak, 16. lipnja 2014. 02:23 Napisao  Patrik Mršnik

Postignut pogodak protiv Argentine kao i mali deficit u gol-razlici mogli bi puno toga značiti u nastavku natjecanja, ostajem u tom uvjerenju da za nas nakon startnog poraza ništa nije izgubljeno, kaže Sušić

Nije imao razloga biti nezadovoljan. Znao je s kakvom momčadi putuje u Brazil, potajno se nadao da može iznenaditi svjetskog velikana. Tko zna što bi se dogodilo da je pogodak Vedada Ibiševića nakon krasnog Pjanićevog proigravanja u 85. minuti došao malo ranije, bi li Argentinci izdržali u krajnjim naporima obraniti se do posljednjeg zvižduka suca Aguilara. Obznanio je Safet Sušić bosanskohercegovačkim novinarima u mixed zoni ono što se moglo i pretpostaviti.

- Treba biti realan nakon ove utakmice. Rekao sam i na zadnjoj press-konferenciji uoči utakmice da nam je cilj pružiti što jači otpor Argentini, u tom smjeru je išla i priprema utakmice. Objasnio sam i mojim momcima u svlačionici da ovo nije ključna utakmica za nas i za naš put kroz turnir. Ono što dolazi, a to su okršaji s Nigerijom i Iranom nas zanima u kontekstu nastavka borbe za drugi krug. Tko zna, trebat će nam četiri, a možda i svih šest bodova za prolazak dalje, kazao je izbornik Bosne i Hercegovine.

Sušić je iznenadio javnost naglom promjenom svoje nogometne koncepcije koju na klupi BiH gradi otkako je preuzeo dužnost izbornika. Prvi je puta zaigrao samo s jednim pravim napadačem (Džeko) s gomilom kreativaca u dvije linije iza njegovih leđa. Vrlo nedorečenog i brzo potrošenog Misimovića postavio je na mjesto polušpice, a slobodu dao Luliću i Pjaniću, vrlo raspoloženim pojedincima u njegovu sastavu. Koncepciju mu je u dobroj mjeri zasigurno poremetio i rani argentinski pogodak, pa je napore morao usmjeravati ka dostizanju rezultatskog minusa. Može Sušić biti zadovoljan načinom na koji je odreagirao kapetan Spahić, stožerni igrač i kapetan momčadi Zmajeva. Leo Messi, osim prostora ostavljenog kod njegovog pogotka pored njega nije imao prostora za igru u formaciji Alejandra Sabelle koja mu je bila strogo podređena.

- Mi smo napravili točno ono što sam tražio, ono što se očekivalo. Podjednako sam zadovoljan kako su moji igrači odreagirali u prvom i drugom poluvremenu, iako smo kroz čitavu utakmicu igrali opterećeni psihološkim pritiskom koji je nametnula sama činjenica da igramo na Svjetskom prvenstvu. Kao da nismo imali dovoljno snage za čitav susret zbog toga, no bez obzira što smo izgubili ne bi trebali biti nezadovoljni. Postignut pogodak protiv Argentine kao i mali deficit u gol-razlici mogli bi puno toga značiti u nastavku natjecanja u našoj skupini, komentirao je izbornik Zmajeva.

Svjetsko prvenstvo na pravi način tek sada počinje za zemlju koja je bodrila svoje idole na ulicama i trgovima. Dvoboji s Nigerijom i Iranom odlučit će je li ova generacija prepuna talenata, ali i igrača koji igraju u najvećim europskim klubovima nakon dolaska u Brazil spremna i za prolazak skupine.

- Igramo s oba protivnika koji su nama po mjeri. Ostajem u tom uvjerenju da za nas nakon startnog poraza ništa nije izgubljeno. Svi oni koji nam nakon ove predstave imaju nešto za spočitnuti moraju znati da je jedno gledati Argentinu, a drugo protiv nje igrati. Ona u svojim redovima ima čarobnjaka nogometa od kojeg očekuje da će iz svake situacije zabiti pogodak. Messi je živa opasnost gdje god da se pojavi na terenu, mi smo ga danas u velikoj mjeri uspjeli obuzdati, možemo s našom predstavom na Maracani biti zadovoljni, rekao je Sušić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.