Sudac objasnio zašto zbog rasizma nije prekinuo utakmicu u Udinama

Ponedjeljak, 22. siječnja 2024. 11:19 Napisao/la  SC
Maignan i Maresca
Maignan i Maresca

Sudac Fabio Maresca našao se u središtu pozornosti talijanske javnosti nakon što je vratar Milana Mike Maignan demonstrativno izašao s terena usred utakmice u Udinama zbog rasističkog vrijeđanja.

Maignan je već otišao u tunel, kada su ga suigrači nagovorili da se vrati, utakmica je nastavljena nakon duže stanke kao da se ništa nije dogodilo:

- Pravila su jasna, smjernice AIA-e (Udruga talijanskih sudaca) i šefa sudaca Gianluca Rocchi ne ostavljaju manevarski prostor. Držao sam se protokola, što mi je i dužnost. Četvrti me sudac obavijestio o prvom incidentu, pokušao sam umiriti Maignana na ljudskoj razini i na razini suca. Vrijeđanje se ponovilo i prekinuli smo utakmicu. Sudac ima mogućnost odlučiti da momčadi napuste teren, ali to se nije dogodilo. U najtežim slučajevima mogli smo prekinuti utakmicu, ali ni to nije bilo potrebno. U tim trenucima osjećao sam se grozno zbog igrača, ali i zbog cijele situacije. Svakoga tko voli ovaj sport, igrače, suce ili navijače, boli kada nekolicina pojedinaca prekida utakmice ovakvim bezobrazlukom. Važno je zapamtiti da se radi o samo nekolicini ljudi i ne smijemo generalizirati, objasnio je Maresca.

- Ponašao sam se prema Maignanu kao veliki brat, osjećao sam iskrenu tugu zbog njega, očito je bio emocionalno povrijeđen, istaknuo je sudac.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.