Xavi zatražio od predsjednika Barcelone da Piqueu zabrani poslovne aktivnosti

Srijeda, 22. lipnja 2022. 20:33 Napisao/la  SC

Stručnjak za sportsko pravo objasnio prava i obveze igrača Barcelone, Pique postao medijski zanimljiviji zbog aktivnosti van terena nego zbog nogometa

Xavi i Pique
Xavi i Pique

 Gerard Pique postao je medijski zanimljiviji zbog aktivnosti van terena nego zbog igre na terenu što sve više opterećuje atmosferu oko momčadi Barcelone.

Raskid veze sa Shakirom ne silazi s naslovnica tzv. žutih rubrika, stopera Barcelone fotoreporteri na svakom koraku prate 24 sata dnevno, što je samo jedan od prolaznih problema.

Puno su ozbiljniji problem za Barcelonu postali Piqueovi poslovi, posebice oni vezani za nogomet.

Poznato je da njegova tvrtka promijenila stoljetni format natjecanja u Davis Cupu, poznato je da je Pique svog partnera (Rakuten) nagovorio da postane najveći sponzor Barcelone, sve su njegove aktivnosti u španjolskoj javnosti prolazile manje-više bez posebnih reakcija dok Pique nije počeo surađivati s nogometnim savezom (RFEF).

Pique je počeo organizirati utakmice španjolskog Supercupa, njegova agencija Kosmos zaradila je 4 mil. eura nakon što se Supercup odigrao u Rijadu.

Afera oko organizacije Supercupa u javnosti je buknula, kada je objavljen tajno snimljeni razgovor između predsjednika saveza Rubialesa i Piquea.

- Rubi, da vidimo kada je novac u pitanju... Ako bi Realu išlo osam milijuna, dovraga... Osam ide Realu i isto toliko i Barceloni. Ostali su plaćeni dva milijuna i milijun eura. To je 19, a ti daješ savezu šest milijuna i tebi ostaje šest. Izbacimo Saudijsku Arabiju i možda nam ostane još. Ako neće, reći ćemo da Real neće doći, kazao je Pique predsjedniku saveza.

Ukratko, Xavi je uoči početka nove sezone odlučio prekinuti negativne vibracije oko svlačionice zbog Piqueovih aktivnosti, prošle je sezone trener Barcelone zabranio Piqueu putovati tijekom stanki ili razdoblja rehabilitacije nakon ozljeda.

Uoči nove sezone Xavi je od Joana Laporte zatražio da Piqueu zabrani sve aktivnosti koje štete klubu.

- Trener u klubu ili trener nogometne reprezentacije ne može izričitim sankcijama kazniti igrača za gospodarske aktivnosti izvan svoje profesije. U slučaju Barcelone nemam Piqueov ugovor, ali mogu uzeti za primjere objavljene ugovore Messija ili Neymara kao smjernicu. Možemo očekivati ​​da se u tom pogledu ti ugovori ne razlikuju prema sadržaju od Piqueovih ugovora. U tim ugovorima klauzule su standardne, što znači da se igrač može posvetiti drugim aktivnostima sve dok su one kompatibilne s igranjem nogometa i ne utječu na njegov odmor, niti štete imidžu igrača ili kluba. Što se tiče imidža, moglo bi doći do rasprave o tome nakon što su procurile informacija o Piqueovom poslovanju s RFEF-om, ali da bi ga Barcelona mogla kazniti ili da bi mu mogla zabraniti bavljenje svojim poslovima, to bi morao biti skandal puno većeg razmjera. Njegove aktivnosti do sada nisu imale utjecaj na imidž kluba. Što se tiče igrača, to je diskutabilno, kazao je Toni Roca, izvršni direktor Instituta za sportsko pravo.