Lyon i Betis više podcjenjuju Europsku ligu nego Rijeku

Četvrtak, 07. studenog 2013. 12:30 Napisao  I. V.

Garde i Melo međusobnu utakmicu neće igrati s pričuvnim sastavima, obojica bi odmah dobili otkaze da podcijene protivnika

Remi Garde odlučio je umanjiti natjecateljski značaj jedne utakmice Europske lige, trener Lyona odlučio je protiv Rijeke igrati s pričuvnom postavom. Od utakmice u Europa ligi, Gardeu je važnija nedjeljna utakmica u prvenstvu protiv Saint-Etiennea. Trener Lyona čuva svoju poziciju, klub ove sezone prolazi krizno razdoblje u domaćem prvenstvu.

Gardeova odluka nije naišla ne pretjerano razumijevanje u francuskim medijima, koji spekuliraju posljedicama eventualnog poraza Lyona. Španjolski mediji nisu tako reagirali kada je trener Betisa Pepe Melo na Kantridi istrčao s pričuvnom postavom. Betis je u domaćem prvenstvu u težoj poziciji od Lyona budući da se nalazi u zoni ispadanja. Melu i Gardeu zajedničko je što obojica podcjenjuju Rijeku i Europsku ligu zato jer posao mogu izgubiti nakon prvog idućeg poraza u prvenstvu.

Platinijevo dodvoravanje

Europska liga od prvog dana postala je nepotrebno opterećenje elitističke frakcije unutar UEFA-e. Da bi udovoljio malim i siromašnim nacionalnim savezima poput hrvatskoga, predsjednik Michel Platini promijenio je model Lige prvaka i 2009. godine ustanovio Europsku ligu. Razlog je jednostavan, model je slabijim klubovima omogućio natjecanje u elitnom društvu, pa se tako događa da klub poput Žiline 2010. godine igra u skupini Lige prvaka s europskim prvacima (Chelsea, Marseille) ili da klub poput Rijeke igra u skupini Europske lige s klubom poput Lyona, koji zauzima 14. mjesto u europskom poretku klubova prema koeficijentima UEFA-e.

Zauzvrat Platini dobiva glasove manjih i brojnijih saveza kojima se upravo dodvorava promjenom organizacije završnica Europskih prvenstava. Umjesto država domaćini će postati gradovi, što jednom Zagrebu omogućava ravnopravnu kandidaturu s Madridom, Munchenom ili Londonom. Jasno, pod uvjetom da svemogući gradonačelnik Milan Bandić počne graditi novi stadion u inat njegovim bivšim stranačkim kolegama u izvršnoj vlasti posrnule države.

Prestižne utakmice

Naravno da je Platini navukao srdžbu osrednjih klubova iz lige petice kojima je natjecanje u Europskoj ligi postalo nepotrebni trošak. Čelnicima klubova poput Betisa ili Lyona savršeno je jasno da ove sezone ne mogu (pre)daleko dogurati u Europskoj ligi, posebice kada se u natjecanje uključe klubovi koji otpadnu iz natjecanja po skupinama Lige prvaka. Povrh toga, čak i da osvoji Europsku ligu klub poput Lyona jedva da bi pokrio troškove Yoanna Gourcuffa, koji godišnje košta oko 5,5 mil. eura bruto!

Betis i Lyon u utakmicama protiv Rijeke u natjecateljskom smislu više podcjenjuju Europsku ligu nego riječki klub budući da im osvojeni bodovi ništa ne donose. Podrazumjeva se da u međusobnoj utakmici Garde i Melo neće igrati s pričuvnim sastavima što nema veze s Europskom ligom nego s klupskim prestižem.

Obojica bi odmah dobili otkaze da podcijene protivnika!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.