Leicester dolazi na Old Trafford iskoristiti prenatrpani raspored Manchester Uniteda

Petak, 17. veljače 2023. 18:14 Napisao/la  SC
Leicester dolazi na Old Trafford iskoristiti prenatrpani raspored Manchester Uniteda

Vikend ispred nas nam donosi 24. kolo Premier lige u kojoj se, odjednom, vodi troglava bitka za titulu prvaka. Manchester City je trenutno vodeći s 51 bodom, isto koliko ima i Arsenal uz utakmicu manje od „Građana“ dok je United treći s 46 bodova i s istim brojem utakmica koliko ima i gradski rival. Upravo su „Topnici“ nanijeli jedini poraz Manchester Unitedu u posljednja dva mjeseca nakon što su ih pogotkom Edwarda Nketiahe u 90. minuti porazili s 3-2. „Crveni vragovi“ tako u posljednjih 18 utakmica u svim natjecanjima imaju 14 pobjeda, tri remija i jedan poraz. Ovog vikenda ih očekuje sraz s Leicesterom.

Iako sve kladionice u Hrvatskoj Manchester United vide kao velikog favorita u nedjeljnom srazu protiv Leicestera, postoji nekoliko otežavajućih okolnosti za njih u tom ogledu. Najprije treba istaknuti da su sve njhove prvenstvene pobjede poslije pauze zbog Svjetskog prvenstva, izuzev one u gradskom derbiju protiv Manchester Cityja, došle protiv klubova s dna ljestvice, dok su u engleskim kupovima također pobjeđivali klubove koji se bore za ostanak u Premier ligi (Everton i Nottingham Forest) te niželigaše Burnley, Charlton i Reading. U četvrtak su imali težak dvoboj protiv Barcelone na Camp Nou u okviru šesnaestine finala Europske lige koji je završio remijem od 2-2, a već sljedeći četvrtak ih čeka uzvrat na Old Traffordu.

Izvrsna forma Manchester United – istina ili mit?

U posljednjih pet prvenstvenih utakmica momčad Erika Ten Haga je osvojila 8 bodova do kojih su došli uz ogromne probleme te njihove utakmice u posljednje vrijeme obilježavaju pogotci u posljednjim minutama. Najprije su na Selhurst Parku remizirali protiv Crystal Palacea rezultatom 1-1 u utakmici u kojoj su bili bolji, ali su dva boda prosuli u 91. minuti kada je Michael Olise pogodio iz izravnog slobodnog udarca. Nakon toga je uslijedio gore spomenuti poraz od Arsenala rezultatom 3-2 što ne odražava realnu sliku koliko su „Topnici“ zapravo bili bolji (očekivani golovi: 3.25 - 0.36 za Arsenal).

Nakon toga su svladali Crystal Palace na Old Traffordu s 2-1 iako su posljednjih 20 minuta igrali s igračem manje, a svega 4 dana kasnije su na istom travnjaku remizirali protiv Leedsa rezultatom 2-2. Leeds je poveo već u prvoj minuti, na 0-2 su povećali u trećoj minuti drugog poluvremena, no domaćini su došli do boda golovima Rashforda i Sancha. Raspored utakmica je bio takav da su se samo 4 dana kasnije te dvije momčadi ponovno srele, a na Elland Roadu su gosti slavili s 0-2 dvama pogotcima u posljednjih 10 minuta susreta.

Marcus Rashford je najveća prijetnja za gol gostiju iz Leicestera. Engleski krilni napadač igra u najboljoj formi karijere te je od Svjetskog prvenstva do danas postigao 17 pogodaka i upisao 4 asistencije u 21 nastupu za klub i reprezentaciju što je prosjek od točno jednog izravnog sudjelovanja kod pogodaka po utakmici. Trenutno je 4. najbolji strijelac lige s 12 pogodaka, a s 15 izravnih sudjelovanja kod pogodaka se nalazi na 6. poziciji.

Fenomenalan prijelazni rok Leicestera

Odmah iza Rashforda na ljestvici nogometaša s najviše izravnih sudjelovanja kod pogodaka je James Maddison, organizator igre Leicester Cityja koji je najbolji strijelac kluba s 9 pogodaka u Premier ligi i najbolji asistent s 5 asistencija. „Lisice“ su u posljednje dvije utakmice postigle 8 pogodaka podijelivši ih na pola protiv Aston Ville i Tottenhama. Tim pobjedama su si dali zraka u borbi za ostanak te su sada 6 bodova iznad 18.-plasiranog Evertona. Leicester je ove zime doveo Victora Kristiansena iz Kopenhagena, Harryja Souttara iz Stokea te Tetea iz Šahtara i sva trojica su automatski postali vitalni članovi prve postave.

Brendan Rodgers je napokon došao do zaključka da se ne isplati držati Jamiea Vardyja u početnih 11 jer je njegova igra kriminalna ove sezone te je za predvodnika napada izabrao Nigerijca Kelechija Iheanacha koji mu je to višestruko isplatio postigavši dva pogotka i upisavši još tri asistencije u posljednja dva susreta. Iza njega je posložio Harveya Barnesa na jednom krilu, novopridošlog Tetea na drugom, dok je Maddison u središnjici i to sada izgleda odlično. Kristiansen je također odmah uskočio u prvih 11 na poziciji lijevog bočnog te je izvrsna protuteža Timothyju Castagneu koji je nešto ofenzivniji igrač koji više vremena provodi na protivničkoj polovici. 20-godišnji Danac je u prva dva prvenstvena nastupa imao ukupno 12 oduzetih lopti, 5 otklonjenih opasnosti te je osvojio čak 16 od 18 duela na tlu (89%) u kojima je sudjelovao.

Dominacija Leicestera u posljednjim međusobnim ogledima

Također nam i pogled na posljednjih 6 međusobnih utakmica između Manchester Uniteda i Leicestera govori o problemima koje „Crveni vragovi“ imaju protiv momčadi Brendana Rodgersa. Upisali su samo jednu pobjedu uz dva remija i čak tri poraza. Slavili su baš u njihovom posljednjem srazu rezultatom 0-1 kada je strijelac bio Jadon Sancho. U pet međusobnih utakmica prije tog ogleda, Leicester je postigao 12 pogodaka, dok je Manchester United zabio 7.

  • PL: Leicester City – Manchester United 0-1
  • PL: Manchester United – Leicester City 1-1
  • PL: Leicester City – Manchester United 4-2
  • PL: Manchester United – Leicester City 1-2
  • FA Cup: Leicester City – Manchester United 3-1
  • PL: Leicester City – Manchester United 2-2

Velika je potrošnja u redovima „Crvenih vragova“ i smatram kako bi to moglo doći na naplatu ovog vikenda protiv „napaljenog“ Leicestera koji osjeća da je sada vrijeme za potpuni bijeg iz zone ispadanja. Pozornost naročito treba obratiti na već spomenutog Iheanacha koji je u 11 utakmica u karijeri protiv Manchester Uniteda upisao 4 pogotka i 3 asistencije te je samo protiv Aston Ville (11) i Crystal Palacea (9) imao više izravnih sudjelovanja kod pogodaka u karijeri.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju od 15:00 sati i zasigurno nas očekuje spektakl.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.