Joan Laporta službeno smijenio Xavija mjesec dana nakon što su zajedno pozirali

Petak, 24. svibnja 2024. 14:37 Napisao/la  SC

Xavi smijenjen zbog izjave preko koje predsjednik Joan Laporta nije mogao prijeći

Deco, Laporta i Xavi prije mjesec dana
Deco, Laporta i Xavi prije mjesec dana

Barcelona je na službenoj stranici objavila samo jednu rečenicu:

- Predsjednik FC Barcelone Joan Laporta jutros je obavijestio Xavija Hernándeza da neće biti trener u sezoni 2024/25!

Time je Xavi službeno postao bivši trener Barcelone skoro mjeseca dana nakon što su 25. travnja Joan Laporta, Deco i Xavi zajedno na konferenciji za novinare obznanili da nastavljaju suradnju:

- Nije bilo lako donijeti odluku. Tada sam vjerovao da je najbolja stvar za klub otići, ali okolnosti su se promijenile i sada mislim da je najbolja stvar za Barçu da nastavim raditi. Projekt nije završen! Uvjeren sam, uzbuđen... u tri mjeseca sam vidio igrače, stožer... Razgovarao sam sa svima njima i vjerujem u sve njih. Promjena odluke je mudra, nemam problema s egom ili novcem. Imam energije i želje. Vidim u budućnosti sretne navijače, nije lako. To je koktel stvari koje su me natjerale na ovu odluku, a prije svega povjerenje predsjednika i Deca. Da sam mislio da nisam prava osoba, ne bih imao problema otići, rekao je Xavi prije mjesec dana.

Xavi naravno nije smijenjen zbog rezultata nego zbog sljedeće izjave:

- Ne može se napredovati ako ne bude određenih promjena u momčadi. Ne znam kakva je ekonomska situacija, ali ona će sigurno utjecati na nas. Znat ćemo sve kada vidim s kakvom momčadi raspolažem. Ne možemo planirati ništa unaprijed. Pokušat ćemo se nositi s Real Madridom. Ipak, smatram da navijači Barcelone moraju razumjeti da je situacija veoma teška, posebno u ekonomskom smislu. Više ne možemo kao prije izaći na tržište i reći 'želimo ovog igrača, ovog i ovog'. Nismo na istom nivou kao ostali klubovi. Navijači to moraju razumjeti. To ne znači da se nećemo boriti, ali situacija je takva da nam je potrebna stabilnost i vrijeme. Pokušat ćemo sve da se nosimo s Realom iduće sezone, kazao je Xavi i presudio samom sebi.

Laporta mu nije mogao oprostiti defetizam tijekom borbe za solventnost kluba koji je dužan više od milijardu eura.

Tablice omogućuje Sofascore