Od jeseni kreće Liga prvaka s 36 klubova, igrat će se ligaški, ne po skupinama

Srijeda, 21. veljače 2024. 13:46 Napisao/la  SC

U Europa ligi i Konferencijskoj ligi također će sudjelovati po 36 momčadi. Europa liga igrat će se kao i Liga prvaka, dok će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica

Novi format
Novi format

UEFA je na svojoj službenoj stranici predstavila novi sustav najecanja u Ligi prvaka koji kreće od jeseni.

Po novome 36 klubova sudjelovat će u fazi Lige prvaka (bivša grupna faza) u odnosu na dosadašnja 32 kluba. Tih 36 klubova sudjelovat će u jedinstvenom ligaškom natjecanju.

Prema novom formatu, momčadi će igrati osam utakmica u novoj fazi lige te će se sučeljavati s osam različitih momčadi, igrajući polovicu utakmica kod kuće, a polovicu u gostima.

Kako bi se odredilo osam različitih protivnika, momčadi će prvo biti raspoređene u četiri jakosne skupine te će svaka momčad igrati s po dvije momčadi iz svake jakosne skupine jednu utakmicu na domaćem terenu i jednu u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

-jedna momčad je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e

-druga momčad bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha

-treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone

Sistem bodovanja neće se mijenjati, a prvih osam se plasira direktno u osminu finala. Preostle momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine, nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i oni koji nisu nositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Europa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U obje će sudjelovati po 36 momčadi, ali će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica.

Liga prvaka i Europa liga igrat će se od rujna do siječnja u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od rujna do prosinca.