Ivan Bebek: Ne oduševljavam se Messijem, na meni je da odradim svoj posao

Četvrtak, 22. studenog 2012. 14:19 Napisao  Marko Babić

U utakmici u Moskvi nitko od igrača se nije pokušao nametnuti na negativan način i to je najbitnije. Vidi se da je Messi profesionalac, o igračkim kvalitetama je već sve rečeno, rekao je riječki sudac

Riječki sudac Ivan Bebek u utorak je doživio rijetku čast. Sudio je utakmicu Lige prvaka u Moskvi između Spartaka i Barcelone. Bebek je već sudio u najelitnijem klupskom natjecanju, ali posebna je čast biti na travnjaku uz Lionela Messija. Bebeku su pomagali Tomislav Petrović i Miro Grbić, dok su dodatni pomoćni suci iza gola bili Splićanin Goran Gabrilo i još jedan Riječanin Domagoj Vučkov.

- Ne gledam na to tako. Na meni je da odradim svoj posao, nije bitno tko je na terenu. Bilo je tu puno vrhunskih igrača i u prijašnjim utakmicama, ali ne oduševljavam se s tim stvarima. U utakmici u Moskvi nitko od igrača se nije pokušao nametnuti na negativan način i to je najbitnije, rekao je Ivan Bebek.  

Ipak, nema svatko priliku dijeliti pravdu najboljem svjetskom nogometašu i jednom od najboljih svih vremena?

- Vidi se da je Messi profesionalac, o igračkim kvalitetama je već sve rečeno i tu se nema što govoriti, dodao je Bebek koji je u tzv. talent program sudaca ušao s 28 godina.

Napredovao je do premier development kategorije, što je zapravo filter na putu do elitne skupine. Bio je kandidat za SP 2010. godine u JAR-u, ali nije dobio priliku suditi. U međuvremenu su promijenjene skupine rangiranja, (elite, elite development, prva, druga...). Tomislav Šetka, jedan od Ivanovih pomoćnika, otišao je u mirovinu tako da je trebalo pronaći novu dobitnu kombinaciju.

Ivan je završio u prvoj skupini, lani je sudio Europsku ligu i ubrzo je dobio povjerenje za suđenje Lige prvaka. Priznanje je tim veće jer se ne nalazi u elitnoj skupini. Ove sezone UEFA je očito zadovoljna njegovim suđenjem, nakon utakmice Zenit - Anderlecht, dobio je priliku suditi u Moskvi. A Ligu prvaka je daleko najteže suditi.

- Ne bi htio samo govoriti o Barceloni iako su eklatantni primjer. Na razini Lige prvaka igra se puno brže i čvršće, postoje nekakve iznenadne situacije. Barcelona može umrtviti utakmicu i onda jednom okomitom loptom stvoriti probleme suparniku, ali i sucu ako nije spreman. Spartak je pak u nekoliko navrata izveo brze kontre i doslovce se u nekoliko koraka našao pred protivničkim golom. Fizički je to jako zahtjevno za suce, dodao je Bebek.

Ipak, čini se da UEFA vjeruje hrvatskim sucima. Uz Bebeka u Ligi prvaka sudi i Mario Strahonja koji je dijelio pravdu na utakmici Kopenhagen - Lille. Njegovi pomoćnici bili su Siniša Premužaj i Igor Krmar dok su Igor Pristovnik i Ante Vučemilović bili pomoćnici iza golova. Velika je vjerojatnost da bi Bebek mogao dobiti i neku utakmicu u nokaut fazi, doduše vjerojatnije u Europskoj ligi nego Ligi prvaka. S druge strane u Prvoj HNL nema kola bez povika na suce.

- Uvijek sam govorio da pogrešaka ima i bit će ih, ali to su samo pogreške i nema ništa iz njih. One se jednostavno događaju u Hrvatskoj i bilo kojoj drugoj državi, Prvoj HNL ili Ligi prvaka. Stvar je percepcije javnosti. Suci imaju 90 minuta i treba im dati prilike da mogu normalno suditi. Eventualne pogreške se trebaju sankcionirati, ali hrvatski suci su pokazali da su sposobni suditi, zaključio je Ivan Bebek.