Heyselska tragedija: Na današnji dan prije 30 godina promijenila se percepcija huligana na stadionima

Petak, 29. svibnja 2015. 13:52 Napisao/la  SC

 29. svibnja 1985. godine u stampedu je poginulo 39 osoba od čega su 32 bili Talijani


Prije točno trideset godina na stadionu Heysel u Briselu dogodila se jedna od najvećih sportskih tragedija, koja je zauvijek promijenila percepciju huligana na nogometnim stadionima. Tijekom finala Kupa prvaka između Juventusa i Livepoola došlo je do nereda na tribinama. Situacija se otela kontroli, 29. svibnja 1985. godine u stampedu je poginulo 39 osoba od čega su 32 bili Talijani, 454 osoba je ozlijeđeno.

Nakon divljanja navijača Livepoola, koji su probili zaštitnu ogradu, Juventusovi navijači su nagrnuli na vanjski zid stadiona, koji se pod njihovom težinom srušio. Navijači Juventusa na drugom kraju stadiona krenuli su u odmazdu prema Liverpoolovim navijačima, sukobili su se s belgijskom policijom koja im se ispriječila na putu i spriječila još veću tragediju. Sukob je trajao preko dva sata, čak i nakon što je utakmica počela.

Zbog tragedije koju su izazvali navijači Livepoola svi engleski klubovi izbačeni su iz europskih natjecanja do 1990. godine. Tragedija je potaknula niz zaštitnih mjera od huliganizma, koje u mnogim državama nije iskorijenjeno do današnjih dana.

Unatoč svemu utakmica između Juventusa i Liverpoola je odigrana (1:0), talijanski klub postao je europski prvak pogotkom današnjeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija u 56. minuti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.