Ždrijeb u Nyonu: Klubovi iz osam zemalja u utrci za dva UEFA-ina trofeja

Petak, 20. ožujka 2015. 00:10 Napisao/la  SC

U Ligi prvaka ostali su predstavnici Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije i Portugala, njima se u Europskoj ligi pridodaju momčadi iz Ukrajine, Rusije i Belgije

Šesnaset je klubova preostalo u utrci za dva trofeja koje dijeli europska nogometna federacija (UEFA). Nogometna karta Europe više nije strogo centralizirana na tzv. lige petice, već se krug pretendenata na trofeje proširio znatno izvan tih okvira. U Ligi prvaka ostali su predstavnici Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije i Portugala, njima se u Europskoj ligi pridodaju momčadi iz Ukrajine, Rusije i Belgije. To znači da na temelju aktualnog poretka po koeficijentima iz prvih deset europskih liga nisu zastupljeni engleski i nizozemski nogometni savez.

Predstavnici po zemljama
Španjolska: Real, Barca, Atletico, Sevilla
Italija: Juventus, Napoli, Fiorentina
Njemačka: Bayern, Wolfsburg
Francuska: Monaco, PSG
Ukrajina: Dinamo K, Dnipro
Portugal: Porto
Rusija: Zenit
Belgija: Club Brugge

Ono što se ove sezone dogodilo s engleskim nogometom nije novost za neku od liga petice koju u određenoj sezoni zna zadesiti takav rasplet. Iz Lige prvaka u osmini finala ispali su Manchester City, Arsenal i Chelsea, Europsku ligu napustio je Everton, prije njega i Liverpool, Tottenham i Hull City. Iako je Premiership po mnogočemu vodeća liga svijeta, svi se europski predstavnici s otoka mogu koncentrirati isključivo na nacionalna prvenstva s prvim danom proljeća! Isto se može reći i za Nizozemce, čiji je posljednji preostali predstavnik, Ajax ispao u amsterdamskom trileru produžetaka protiv Dnipra u Europskoj ligi. U tom natjecanju već odavno nema ovogodišnjih izletnika (Zwolle, Twente, PSV, Groningen), još se ljetos u kvalifikacijama Lige prvaka od iste oprostio Feyenoord.

Prema očekivanjima, još su uvijek unutra čak četiri španjolska kluba. Madridski Real i Sevilla i dalje imaju priliku obraniti svoje lanjske trofeje, i dalje su tu Barcelona i Altetico. Talijanska će liga najviše napredovati u koeficijentu jer je do srijede svih šest klubova bilo i dalje u konkurenciji za prolazak dalje u oba natjecanja. Njemačku predstavljaju Bayern i Wolfsburg, ispali su Bayer, Schalke i dortmundska Borussia, ranije Mainz i Borussia (M). U Ligi prvaka i dalje su bogati francuski klubovi, očit je i napredak ukrajinske lige koju predstavljaju Dnipro i Dinamo Kijev. Portugalci su ostali samo na Portu, Rusi na Zenitu a tu je i belgijski predstavnik Club Brugge.

Ždrijeb Lige prvaka na rasporedu je u Nyonu od 12 sati, Europska liga nastupa sat vremena kasnije.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.