CRISTIANO RONALO Uvijek sam sanjao da nešto osvojim s Portugalom

Četvrtak, 07. srpnja 2016. 09:31 Napisao/la  SC

Ponosan sam što smo u finalu, ali nije važno doći do finala, važno ga je i osvojiti. Portugal uvijek ima plan, kaže izbornik Fernando Santos

Portugal je zahvaljujući Ronaldu i Naniju u samo tri minute postigao dva gola, ostvario prvu pobjedu u 90 minuta, eliminirao Wales i ostvario plasman u finale EURO-a:

- Sada smo postigli cilj koji smo zacrtali prije dvije godine na mojoj prvoj utakmici u Saint-Denisu. Obvezali smo se tada da ćemo napraviti sve da se vratimo ovdje i dođemo u finale. Srećom, to smo i uspjeli. Rasli smo kao momčad, a kada smo zajedno onda je sve moguće. Ponosan sam što smo u finalu, ali nije važno doći do finala, važno ga je i osvojiti. Portugal uvijek ima plan. U napadu i u obrani. Teško je pobijediti Portugal. Mi imamo svoj stil i nije nas briga je li to nekome lijepo ili nije. Ostvario sam svoj najveći trenerski uspjeh iako bi više volio da mi svi na tome čestitaju nakon finala, rekao je izbornik Fernando Santos.

- Moram čestitati Portugalu. U nogometu je više načina za pobijediti u utakmici, a oni su imali plan. Dali smo sve od sebe da stvorimo prilike, ali nismo mogli, a za to je zaslužan Portugal. Njemačka i Francuska su odlične momčadi, ali ne pobjeđuju uvijek najbolji igrači, morate biti momčad. Mislim da Portugal ima dobru priliku u finalu, rekao je velški izbornik Chris Coleman.

Cristiano Ronaldo pojavio se kada je najviše trebalo, što je odlika najvećih igrača. Prvo je postigao pogodak nebeskim skokom i udarcem glavom, a onda je Nani tri minute kasnije iskoristio njegov udarac, skreuo loptu i završio posao.

Ronaldo je pogotkom u polufinalu stigao do ukupno devet golova na europskim prvenstvima i izjednačio dosadašnji rekord Michela Platinija. Francuz je svih devet golova zabio na EP-u 1984. godine, dok je Ronaldo svoje zabijao na četiri različita EP-a. Po tome je Portugalac također rekorder, kao i u činjenicama da je prvi igrač koji je igrao u tri polufinala te ukupno čak 20 utakmica, najviše ikad.

- Ovo smo sanjali od samog početka. Znali smo da će biti dug i težak put do uspjeha. Još smo u turniru, još smo živi. Vjerovali smo od samog početka. Imali smo teških trenutaka, ali ja uvijek govorim da je bolje započeti turnir slabo pa poslije rasti. Zaslužili smo svi skupa. I treneri i liječnici, koji rade fanatstičan posao s nama igračima. Još uvijek nismo ništa osvojili, ali san još uvijek živi. Nadam se da ćemo nakon finala plakati sa suzama radosnicama. Uvijek sam sanjao da nešto osvojim s Portugalom. Sada smo jako blizu i vjerujem da mi to možemo. Moramo biti ponizni i uz puno žrtve takve stvari su dostižne, rekao je Ronaldo.

Wales je do susreta s Portugalom u pet utakmici postizao pogotke, Portugal je tek u šestoj utakmici prvi put pobijedio u 90 minuta. Dovoljno da Portugal igra finale, a Wales završi natjecanje:

- Morali bismo biti ponosni, jer smo dali sve od sebe. Cijeli turnir je bio nevjerojatan. Uspjeli su prvi postići pogodak i onda su imali i malo sreće kod drugog. Trudili smo se vratiti u utakmicu, borili smo se do zadnje sekune i žao nam je što nismo uspjeli. Stvarno su dobro organizirani u obrani. Sve su jako dobro zatvorili. Svaka im čast na tome. Međutim, mi nemamo razloga žaliti. Mi smo ponosna nacija i ponosni smo na ovo što smo ovdje postigli, rekao je Gareth Bale kojega je nakon utakmice tješio Ronaldo.

- On je rođeni strijelac i danas je opet uspio zabiti. To je to, kazao je Bale.