Copa America: Mauricio Isla odveo Čile u polufinale, Urugvajci susret završili s devetoricom

Četvrtak, 25. lipnja 2015. 03:57 Napisao/la  SC

Susret četvrtzavršnice: Čile - Urugvaj 1:0. Isla pogodio devet minuta prije kraja, Cavani i Fucile isključeni u utakmici s puno tenzija i malo opasnih prilika na terenu

Copa America - susret četvrtzavršnice

ČILE - URUGVAJ 1:0

Nacionalni stadion Santiago. Gledatelja 48.000

Sudac: Sandro Ricci (Brazil) 6

Strijelac: 1:0 Isla (81)

Žuti kartoni: Valdivia, Isla, Pinilla (Čile), Cavani, Fucile, Pereira (Urugvaj)

Crveni kartoni: Cavani (63 - drugi žuti), Fucile (88 - drugi žuti)

ČILE: Bravo 6 - Isla 7, Medel 6.5, Jara 6.5, Mena 6.5 - Diaz 6 (71 Fernandez 5.5), Aranguiz 6.5, Vidal 6 - Valdivia 6.5 (85 Pizarro -), Sanchez 6, Vargas 6 (71 Pinilla 6)

URUGVAJ: Muslera 6 - Pereira 5.5, Gimenez 6, Godin 6, Fucile 5 - Sanchez 5.5 (85 J. Rodriguez -), Arevalo 6, Gonzalez 5.5, C. Rodriguez 5.5 - Rolan 5 (58 Hernandez 5.5), Cavani 5

Poklonici nogometne igre došli su na svoje, ali samo ako su se probudili iz dubokog sna u 75. minuti utakmice. Do tada mirna utakmica pretvorila se u dramu iz koje je Čile, jednim ali vrijednim pogotkom Mauricia Isle izašao kao pobjednik. Branitelj naslova ispao je u četvrtfinalu, i to na podosta nesportski način, s devetoricom igrača koji su imali sreće i završili utakmicu. Za južnoameričke prilike 34 prekršaja na utakmici je puno, baš kao i dva dobivena crvena kartona za sastav Oscara Tabareza.

Jorge Sanpaoli je svoje Čileance postavio u klasičnih 4-4-2. s izostankom Beausejoura što je značilo povratak Mene na poziciju lijevog braniča. S druge strane, plavo-bijelima je opasno 'visio' Cavani. Naime, njegov je otac u Urugvaju skrivio prometnu nesreću i završio u pritvoru, izbornik Tabarez želio je pustiti Cavanija natrag u Urugvaj no ovaj je ipak igrao. Ali, kao da ga nije bilo na utakmici.

Čileanci su u prvom poluvremenu dominirali, ali blago. Prilike su se trebale tražiti svijećom. Jedna takva, ne odveć opasna dogodila se u 8. minuti kada je Vargas pucao iz voleja, no njegov pokušaj udarca škaricama otišao je visoko preko vrata Muslere. Nije se potom dugo dogodilo ništa značajno u sferi rezultata na semaforu, no 48 tisuća Čileanaca imalo je priliku povisiti glas nakon što je njihov ljubimac Jorge Valdivia u 18. minuti dobio žuti karton.

U 29. minuti prvi je svoj žuti karton zaradio Cavani. Vidno potresen očevim problemom nakon jednog je bezazlenog prekršaja krenuo prigovarati pomoćnom sucu na što glavni arbitar Ricci nije ostao nijem. Prekršaj nije bio toliko oštar za javnu opomenu, no britak jezik Cavanija će na kraju skupo stajati.

Do poluvremena se bilježe još samo poluprilike Sancheza (33) i Vidala (37), Urugvajci pak nisu složili niti jednu ozbiljniju situaciju za zagrijavanje dlanova Claudija Brava. Tako je bilo sve do 53. minute kada je čileanski vratar obranio pokušaj Rolana. Isti je igrač ubrzo zamjenjen, a njegov partner u napadu dobio je drugi žuti karton.

Cavani je u 63. minuti ponovno učinio dva prekršaja. Jedan manji na Jari nije bio preoštar, no onda ga je udario u lice i zaradio isključenje. Dugo se napadač PSG-a nije dao s terena, imao je potrebu reći svakome što ga ide, a kada se maknuo igra se nije previše promjenila osim u jednom smislu.

Po Cavanijevom isključenju čileanski izbornik Sanpaoli mogao je sve svoje snage staviti prema naprijed. Izvadio je defanzivno orijentiranog veznjaka Diaza i uveo Matiasa Fernandeza dok je Vargasa u napadu odmjenio puno čvršći i robusniji Pinilla. Izmjenila su dva Sancheza prilike uoči pogotka. Prvo je čileanski (Alexis) uputio udarac u 75. minuti kojeg je urugvajska obrana blokirala, a onda je Carlos Sanchez s druge strane porbao iz poluvoleja (77), no preslabo za savladati Brava.

Trenutak odluke zbio se u 81. minuti. Najprije je ubačaj Mene s lijeve strane izboksao Muslera, ali samo do Valdivie koji kratko dodaje za Islu. Ovaj radi dva koraka i na ulasku u kazneni prostor pogađa nebranjeni dio njegove mreže za erupciju oduševljenja u čileanskoj prijestolnici.

Urugvajskim problemima tu nije bio kraj jer je u 88. minuti svoj drugi žuti karton dobio i Fucile, pa je Tabarezova momčad ostala na devet igrača do posljednjeg sučevog zvižduka. Mogao je u posljednjem napadu utakmice Vidal potpuno zapečatiti stvari, ali je Muslera obranio njegov udarac. Čile je nastavio put prema prvom povijesnom naslovu prvaka Južne Amerike. Domaćini čekaju boljeg iz susreta između Bolivije i Perua u polufinalu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.