Copa America: Čile nakon jedanaesteraca prvi puta u povijesti postao prvak Južne Amerike

Nedjelja, 05. srpnja 2015. 00:22 Napisao/la  SC

Finale: Čile - Argentina 0:0 (4:1-11m). Higuain i Banega promašili za Argentinu, Čileanci nepogrešivi u raspucavanju.

Copa America - finale

ČILE - ARGENTINA 0:0 (4:1-11m)

Nacionalni stadion, Santiago. Gledatelja 48.000

Sudac: Wilmar Roldan (Kolumbija)

Žuti kartoni: Silva, Medel, Diaz, Aranguiz (Čile), Rojo, Mascherano, Banega (Argentina)

ČILE: Bravo - Isla, Silva, Medel, Beausejour - Aranguiz, Diaz, Vidal - Valdivia (74 Fernandez) - Sanchez, Vargas (95 Henriquez)

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Otamendi, Demichelis, Rojo - Pastore (81 Banega), Mascherano, Biglia - Messi, Aguero (74 Higuain), Di Maria (29 Lavezzi)

Raspucavanje: Fernandez - 1:0, Messi - 1:1, Vidal - 2:1, Higuain - promašaj, Aranguiz - 3:1, Banega - Bravo brani, Sanchez - 4:1

Prvi puta u nacionalnoj povijesti Čile je postao nogometni prvak Južne Amerike. Nakon 120 minuta protiv Argentine nije bilo golova, trebali su u raspucavanju jedanaeteraca promašiti Higuain i Banega da bi se Čileanci okitili naslovom prvaka. Njihova četiri pucača bila su nepogrešiva, prva je kruna konačno ostala u Santiagu.

Pobjednici Copa Americe
1991 Argentina
1993 Argentina
1995 Urugvaj
1997 Brazil
1999 Brazil
2001 Kolumbija
2004 Brazil
2007 Brazil
2011 Urugvaj
2015 Čile

Finalna je utakmica ponudila sve ono što prosječan gledatelj traži od nogometne igre, osim pogodaka. Nije ih bilo u devedset minuta iako su na terenu stajala dva najbolja napada cjelokupnog turnira. Argentinska ofanzivna četvorka, ali i čileanski dvojac u špici obećavali su golove, do njih je došlo tek u lutriji raspucavanja. Ipak, mora se reći da su i vratari imali dosta posla, poglavito je tome bio slučaj u prvom poluvremenu.

Čileanski izbornik Sanpaoli nije mogao računati na suspendiranog Gonzala Jaru pa ga je na poziciji stopera odmijenio Silva, dok Gerardo Martino s druge strane na raspolaganju nije imao Ezequiela Garaya. Ovaj je zbog problema s prehladom svoje mjesto morao ustupiti Martinu Demichelisu koji se dobro nosio s pritiscima čileanske ofanzive u paru sa standardnim Otamendijem.

Prva kakva-takva prigoda za Argentince se dogodila već nakon pet minuta igre. Messi je na lijevoj strani vidio da natrčava Di Maria, ovaj se najprije riješio čuvara pa onda iz relativno malog kuta uputio udarac koji je isprva zbunio Claudija Brava, ali i otišao preko njegovog gola. Samo minutu kasnije Barcelonin fantazist proigrao je i Aguera na desnoj strani no njegov cimer iz hotela bio je sporiji u utrci za loptom od Brava.

Da se Čileanci na svom terenu i pred četrdesetak tisuća svojih navijača neće braniti nagovjestio je Vidal u desetoj minuti. Samo je nešto lošija reakcija njegovih suigrača tada spasila Argentince od primljenog gola, Vidal je najprije pucao pored gola, a već u sljedećem napadu Romero se morao protegnuti kako bi zaustavio njegov pokušaj iz voleja. Iako je Messi na samom startu utakmice bio dosta raspoložen, Čile je u većini držao loptu u svom posjedu i kontrolirao utakmicu.

U 20. minuti utakmice lijepu je obranu upisao i Claudio Bravo, i to nakon što je Aguero zahvatio loptu glavom nakon ubacivanja Zabalete iz slobodnog udarca. Počela se momčad Gerarda Martina dizati u igri, sam je izbornik poslao Garaya na zagrijavanje no nije ga uvodio u igru. Čileanci su preko Vargasa pokušali zaprijetiti u 24. minuti no taj je udarac otišao iznad gola.

Ubrzo zatim ozljedio se Di Maria, istegnuo je mišić pa je već nakon pola sata igre bio primoran napustiti igru. Umjesto njega ušao je Lavezzi a na travi su završili Rojo i Vargas nakon jednog sudara. Prvih pola sata igre zamijenilo je nešto sporijih posljednjih petnaest minuta prvog dijela. Čileanci su nastavili nizati pokušaje prijetnji na ime Sanchezovih sprintova u kontranapade, sve dok se Isla u 43. minuti nije odlučio sa svoje desne strane ubaciti u pomoć napadačima. Na sreću po Argentince, njegova proigravanja za dotad nevidljivog Valdiviju nisu bila točna. Argentinci su u posljednjem napadu pokušali zabiti preko Lavezzija, no na ubačaj Pastorea ovaj nije najbolje reagirao pa je na poluvremenu ostalo 0:0.

Bilo je tako i do kraja devedesete minute pa se otišlo u produžetke. Sve do finala odmah su se pucali jedanaesterci, jedino je finale moglo ponuditi dodatnih pola sata igre. Drugi dio nije bio ni izbliza onako sadržajan, Čileanci su preko Isle i Vidala bili visoko na polovici Argentine, imali i nekoliko kornera u početku nastavka, no sve je zajedno po Romera završavalo bezopasno.

Tek u 60. minuti Argentinci su se počeli buditi. Medel je presjekao dodavanje Lavezzija za Aguera, više je prostora na desnoj strani dobivao i Zabaleta pored umornog Beausejoura. Čile ponovno prijeti u 66. minuti kada Sanchez nakon sprinta po desnoj strani šalje dobru loptu za Vidala no njegov pokušaj završava u bloku.

Oba izbornika u posljednjih su petnaest minuta regularnog dijela krenula s izmjenjenim sastavima. Martino je išao po pogodak uvevši Higuaina umjesto Aguera dok je Sanpaoli izvadio svog dragulja Valdiviju i njemu pretpostavio Fernandeza, nešto defanzivnije orjentiranog veznjaka. Ipak, na terenu je konkretniji bio Čile, budući da se Higuainov ulazak nije ni primjetio u igri Argentine, jednako kao i onaj Banege umjesto suviše defanzivno postavljenog Pastorea.

Veliku je priliku u 83. minuti za Čile propustio Alexis Sanchez. Pored gotovo neprimjetnog Vargasa koji će zajedno s Paulom Guerrerom biti najbolji strijelac turnira Sanchez se mogao prometnuti u potpunog heroja da je pogodio na ubacivanje Isle. Nije prošao ni udarac Higuaina nakon gužve u šesnaestrcu u posljednjim trenucima regularnog dijela. Nervozu iz krajnjeg perioda utakmice mogao je tako zamijeniti ulazak u produžetke.

Oni su počeli u mirnom tonu, igrači obje momčadi pokazali su da plaćaju danak umoru nakon turnira koji je iziskivao maksimum u fizičkoj pripremi. Sanpaoli je imao pravo na još dvije izmjene no iskoristio je samo jednu pa je umjesto Vargasa ušao Dinamov Angelo Henriquez. U 98. minuti Diaz puca preko gola, u tim trenucima Argentinci nisu mogli organizirati akciju kojom bi zaprijetili vratima domaće momčadi. S krajem prvog produžetka mogao je zabiti Sanchez s druge strane, nakon jedne pogreške Argentinaca napadač Arsenala našao se u prilici no pucao je preko gola. Drugi period produžetaka također nije ponudio pogotke, ali niti previše zanimljivosti, pobjednik 44. izdanja Copa Americe odlučen je jedanaestercima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.