Zlatko Dalić: Naša igra mora se prilagoditi Anti Budimiru

Petak, 17. studenog 2023. 19:05 Napisao/la  SC
Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

HNS je objavio sljedeću obavijest uoči utakmice Armenije i Hrvatske, koja se igra u subotu (18):

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, maksimalno je koncentriran na predstojeće odlučujuće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. godine protiv Latvije i Armenije.

Pritom ne želi razmišljati o utakmici između Armenije i Walesa, o ishodu koje će u velikoj mjeri ovisiti izravan plasman Vatrenih na Euro.

- Ne razmišljam o toj utakmici. Razmišljam samo o našem poslu, važno nam je uzeti šest bodova. Možda nam pomogne činjenica što Armenija i Wales igraju prije nas, pa ćemo možda znati rezultat, ističe Dalić kojemu je trenutačno u fokusu samo utakmica s Latvijom.

- Nama je sutra najvažnija utakmica. Najbitnije je da obavimo dobar posao. Nećemo kalkulirati, to nema smisla. Usredotočeni smo samo na Latviju. Nije važno što će biti sutra u Armeniji ili što će biti u utorak. Svjesni smo da Ivanušec i Kramarić nemaju punu minutažu, to je točno, njih dvojicu ćemo sačuvati i spasiti koliko god možemo. To je problem o kojem moramo voditi brigu, ali samo o njima dvojici jer nisu u ritmu utakmica.

O alternativama uslijed Kovačićeve ozljede…

- Od prvog dana smo znali da Mateo neće biti s nama, velika je šteta što smo ostali i bez Sučića za dvoboj s Latvijom. On je bio u prvom planu da pokrije tu poziciju, standardan je u Red Bull Salzburgu, igra Ligu prvaka. Budući da je otpao i Sučić, igrat ćemo više napadački, neće biti tri klasična veznjaka, igrat ćemo sa špicom i polušpicom.

O Latviji...

- Moramo poštovati Latviju, pogotovo jer igra na domaćem terenu. Turci su u zadnjim trenucima tu pobijedili utakmicu, Wales se borio s igračem više. Moramo biti strpljivi. U Rijeci smo ih brzo načeli, ovdje nas očekuje zahtjevnija i teža utakmica. Latvijci su većinu golova primili u zadnjih 15 minuta, tako da se moramo boriti do zadnje minute na bilo koji način.

O povratku Ante Budimira...

- Naša igra se mora njemu prilagoditi. Musa i Beljo nisu dobivali lopte, kako će onda zabijati golove. Mi za takvog napadača moramo napraviti dodavanje i centaršut, bez toga on neće biti na razini. Dobro je da je Budimir u odličnoj formi, rekao sam da ću u ovom kvalifikacijskom ciklusu tražiti napadača koji će biti budućnost u reprezentaciji. Međutim, nitko nije napravio više od Budimira. On je strpljivo radio i opet se nametnuo. Očekujem da će opravdati svoj poziv, ali bez igre momčadi i pravih lopti, neće biti ništa!.

O načinu igre protiv Latvije...

- Cijela igra mora se prilagoditi tome da na bekovima imamo prostora. Stanišić je jako dobro to radio protiv Turske, imat ćemo rješenja, cijela momčad mora biti okomitija. Moramo biti bolji i u situacijama “jedan na jedan”. Ne sjećam da je ijedan igrač bio bolji u takvoj situaciji u prošlim utakmicama. Kad nam zablokira vezni red, nemamo rješenja. Lopta je išla samo natrag, to je bio veliki problem. Nitko drugi nije preuzeo odgovornost, išao napraviti razliku u igri “jedan na jedan”. Makar deset puta izgubili loptu, moramo preuzeti rizik!.