ŽDRIJEB EP 2024 Pogled na četvrtu jakosnu skupinu ukazuje zbog čega su natjecanja u skupinama na EP jača od natjecanja po skupinama na SP

Subota, 02. prosinca 2023. 09:23 Napisao/la  SC

Hrvatska će u subotu saznati protivnike i lokacije na kojima će odigrati utakmice u skupini

Pogled na četvrtu jakosnu skupinu ukazuje zbog čega su natjecanja u skupinama na EP jača od natjecanja po skupinama na SP

Ždrijeb EP-a 2024 godine u subotu u Hamburgu počinje od 18 sati (HTV 2), Hrvatska će saznati protivnike i lokacije na kojima će odigrati utakmice u skupini.

Jakosne skupine:

1. Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija, Engleska
2. Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija, Austrija
3. Nizozemska, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka
4. Italija, Srbija, Švicarska i tri pobjednika play offa.

Kako god ždrijeb završio, pogled na četvrtu jakosnu skupinu ukazuje zbog čega su natjecanja u skupinama na europskim prvenstvima jača od natjecanja po skupinama na svjetskim prvenstvima.

Primjerice, u četvrtoj jakosnoj skupini u ždrijebu SP 2022 u Kataru bili su Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudija Arabija, Gana, Wales, Kostarika i Australija.

To je svakako jedan od razloga zbog kojih Hrvatska na europskim prvenstvima nije bila tako uspješna kao na svjetskim prvenstvima, u šest nastupa na europskim prvenstvima Hrvatska je dvaput stigla do četvrtfinala.

Na EP 1996 ispala je od Njemačke (1:2), najbliže polufinalu bila je na EP 2008. u Austriji, kada je ispala od Turske pogotkom u 122. minuti.

EP 2024 zadnja je prilika da Luka Modrić prvi put odvede Hrvatsku dalje od četvrtfinala.