EP 2020 Hrvatska nije uspjela pobijediti Azerbajdžan, Nikola Jurčević osvojio prvi bod

Ponedjeljak, 09. rujna 2019. 19:54 Napisao/la  SC

Azerbajdžan - Hrvatska 1:1. Nakon što se protiv Slovačke dogodila jedna od najboljih utakmica u Dalićevu mandatu,  protiv Azerbajdžana se dogodila jedna od naslabijih utakmica

Nikola Jurčević
Nikola Jurčević

 

Hrvatska reprezentacija nije uspjela pobijediti Azerbajdžan, u 5. kolu kvalifikacija za EP 2020 izbornik Nikola Jurčević osvojio je prvi bod.

Nakon što se protiv Slovačke dogodila jedna od najboljih utakmica u Dalićevu mandatu,  protiv Azerbajdžana se dogodila jedna od naslabijih utakmica.

Doslovno najslabijih s obzirom na fizički intezitet igre hrvatske momčadi u drugom dijelu utakmice.

Kao što se moglo pretpostaviti u Bakuu se igrala drugačija utakmica nego u Trnavi.

Iako je Azerbajdžan neusporedino slabiji od Slovačke, očekivani način igre Nikole Jurčevića natjerao je hrvatsku reprezentaciju pokušati probiti zgusnuto posloženu domaću momčad.

Brzo je to uspjela...

U 11. minuti Petković je u kaznenom prostoru pokušao prebaciti Krivocjuka, koji je igrao rukom.

Modrić je 34. rođendan proslavio pogotkom iz kaznenog udarca - 0:1.

Domaćini ni sami ne znaju kako su uspjeli primiti samo jedan pogodak u prvih dvadesetak minuta.

Nije to bila samo zasluga raspoloženog vratara Balajeva nego i hrvatskih napadača.

Prije svih Rebića koji je proslavio Balajeva nakon što je dvaput (13, 14) bio u situaciji jedan na jedan.

Dva Vlašićeva (24, 42) i jedan Modrićev (6) udarac Balajev je uspio neutralizirati uz dosta muke i nedvojbenog talenta.

Ohrabreni očitom naklonošću Fortune i dobrom formom Balajeva, Azerbajdžanci su nakon pola sata aktivni zaostatak pokušali anulirati u nekoliko osmišljenih i nimalo bezazlenih kontranapada.

Samo jedan kontranapad (Šejdajev, 33) završio je udarcem u vrata iz zatvorene pozicije, što je Livaković rutinski obranio.

U zadnjih petnaestak minuta hrvatska momčad kroz dominaciju ništa konkretno nije napravila.

U drugi dio odlučije su ušli domaćini, koji su ostali disciplinirano stajati u zadnjoj trećini, ali su puno agresivnije počeli ulaziti u završnicu.

Počelo je rasti samopouzdanje domaćina u duel-igri, drugačije je Petković izgledao u duelima s Mustafazadeom iz Sabaha nego u duelima s Škriniarom iz Intera!

Raširila se hrvatska momčad između linija tako da je slobodnoga prostora bilo sve više, a snage u duelima sve manje.

Vrhunac pada inteziteta u duelima dogodio se u 72. minuti, kada je Kalizada postigao pogodak na postavljenu hrvatsku obranu.

Prošao je Kalizada slijeva pokraj Brozovića i Lovrena takvom lakoćom kao da je Messi. A nije!

Pogodak je vidno promijenio govore tijela igrača obiju reprezentacija.

Azerbajdžanci su pred Livakovićem počeli izgledati goropadno dok su Hrvati lupali glavama u obrambeni zid ispred Bajaleva.

Nazarov (81) je na desnoj stranu uspio doći do prostora za udarac, Livaković je bio siguran.

U 83. minuti Kalizada je nakon ubačaja zdesna ostao sam na 8 metara od Livakovića na drugoj strani, loptu je udario bez smisla kao da se prestrašio šanse.

Uzaludno su hrvatski igrači kružili loptom oko kaznenog prostora Balajeva, koji u drugom poluvremenu ni jednom nije morao intervenirati.

AZERBAJDŽAN: Balajev, Pašajev (46 Kalizada), Medvedev, Mustafazade, Krivocjuk, Garajev, Husejnov (60 Mahmudov), Emreli, Nazarov (90 Ejubov), Rahimov, Šejdajev

HRVATSKA: Livaković, Bartolec (76 Brekalo), Lovren, Vida, Barišić, Modrić, Brozović, Vlašić, Rebić (86 Oršić), Perišić, Petković

Utakmica 5. kola, Skupina E: Azerbajdžan - Hrvatska 0:1 (Kalizada 72/Modrić 11-11m)

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.