KONFERENCIJSKA LIGA

Rijeka pobjedom potvrdila plasman u 3. pretkolo

Četvrtak, 29. srpnja 2021. 21:48 Napisao/la  Igor Vranić

Gzira United u drugom dijelu ničime nije mogla ugroziti pobjedu Rijeke, četvrtu utakmicu zaredom riječka obrana nije primila pogodak

Rijeka pobjedom potvrdila plasman u 3. pretkolo

Konferencijska liga - 2. kolo

RIJEKA - GZIRA UNITED 1:0

Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 2187

Sudac: Veaceslav Banari (Moldavija) 7

Strijelac: 1:0 Drmić (27)

Žuti kartoni: Davis (35), Haber (62), Galović (90)

RIJEKA: Labrović -, Galović 6,5, Escoval 6,5, Smolčić 6,5, Tomečak 7 (86 Jurišić -), Čerin 6, Pavičić 7, Vukčević 6 (83 Braut -), Abass 6 (63 Liber -), Ampem 6,5 (83 Bušnja -), Drmić 6,5 (63 Obregon -)

GZIRA UNITED: Haber 5, Nevin 5 (62 Xuereb -), Borg 5 (77 Tabone -), Mentz 5, Thiaguinho 5, Mendoza 5, Scerri 5 (77 Gauci -), Pisani 5, Davis 5,5 (77 Juvidan -), Correa 5 (46 Jefferson 5), Samurai 5

Nogometaši Rijeke plasirali su se u 3. pretkolo pobjedom protiv Gzire United u uzvratnoj utakmici, strijelac jedinog pogotka bio je Josip Drmić.

Debitirao je Abass Issah, nije bilo izoliranog Roberta Murića, na klupi je sjedio samo jedan pričuvni napadač (Obregon).

U rosteru nije bilo nekoliko igrača (Lepinjica, Mudražija, Krešić...), koji su igrali u zadnjim utakmicama.

Goran Tomić počeo utakmicu u rasporedu s trojicom stopera i visoko podignutim Tomečakom kojemu je prostor na desnom boku prepustio Abass.

Debitant je očito dobio slobodu tražiti prolaz u (među)prostoru oko isturenoga Drmića i čekati da Pavičić izmisli neko dodavanje.

Daleko je važnije da je Tomić utakmicu počeo onako kao što treba igrati europske utakmice, oprezno i zatvoreno onoliko vremena koliko je gostima trebalo shvatiti da na Rujevici pogodak mogu postići samo slučajno.

Desetak prvih minuta uživali su gosti u posjedu lopte dok su pokušavali probiti zbijenu riječku momčad.

Brzo su odustali i uskoro nestali!

Riječka momčad suzdržano je počela dominirati kroz pas-igru, kako je vrijeme odmicalo protok lopte bivao je sve tečniji i okomitiji, nakon desetak minuta igra je postala dopadljiva i konkretna, posebice po desnom boku gdje je Tomečak stalno stvarao višak.

U 18. minuti Drmić je prošao desnom stranom, precizno ubacio, Abass nije dobro primio loptu koju Ampem nije uspio stići da bi je bolje zahvatio ispred Habera.

Abass (19) i Drmić (24) navijestili su da će gosti početi patiti pod pritiskom, u 27. minuti ponovo se otvorio desni bok...

Ampem je dijagonalno u prazni prostor odigrao Tomečaku, koji je visoko ubacio s korner-linije, Haber je loše procijenio let lopte, Drmić je glavom odnio loptu u duelu s istrčalim vratarom, prije nego što je postigao pogodak imao je vremena mirno primiti loptu pred praznim vratima - 1:0.

Iako se moglo očekivati da će pogodak za ukupni rezultat 3:0 dodatno osloboditi igračke porive, riječka momčad nije se razgoropadila.

Ostala je u kompaktnom rasporedu, bez forsiranja čekala se nova Tomečakova upotrebljiva lopta.

U 39. minuti Tomečak se opet prošetao desnom stranom, precizno je pogodio Vukčevića na lijevoj strani kaznenog protora, imao je Crnogorac vremena primiriti loptu i udarcem ljevice promašiti vrata u izglednoj poziciji za pogodak.

Da u 45. minuti Davis na dubinsko proigravanje nije pobjegao visoko postavljenoj zadnjoj liniji, riječka obrana odigrala bi prvi dio bez pogreške.

Ovako je Labrović istrčao i ostao u raskoraku, a Davis u trku glavom loptu poslao kraj vratiju u ne baš tako izglednoj prilici za goste.

Nastavila je Rijeka istim pristupom i nastupom, što znači da je sadržaj ostao podređen obrani, momčad se u drugom dijelu i dalje ponašala odgovorno kao da će jedan pogodak odlučiti tko će igrati u 3. pretkolu.

Nije prvih dvadesetak minuta izgledalo baš jako atraktivno, ali jest pametno, svrsishodno i poučno za utakmice protiv jačih protivnika od Gzire.

Što se tiče atrakcije, Pavičić se dvaput pobrinuo da gledatelji zadovoljno odu kućama!

Imali su što vidjeti kada (60) je u mjestu okrenuo dvojicu čuvara na desnoj strani kaznenog prostora i iz okreta loptu poslao u vratara, u 71. minuti elegantnom varkom oslobodio se čuvara na lijevoj strani kaznenog prostora i poslao loptu u daljnju vratnicu.

Nakon otprilike pola sata gosti počeli uočljivo padati, osjetili su da nemaju šanse.

Podignula je Rijeka malo ritam, postalo je prometno oko klaznenog prostora gostiju, Ampem (74) i posebice Liber (77) mogli su uvećati pobjedu Rijeke.

Za trenera Gorana Tomića zacijelo je važnije da Gzira United u drugom dijelu ničime nije mogla ugroziti pobjedu Rijeke, četvrtu utakmicu zaredom riječka obrana nije primila pogodak.