Riječka škola: Rijeka i Orijent 1919 prvi put u povijesti u istoj sezoni nadomak titula jesenskih prvaka

Četvrtak, 09. prosinca 2021. 12:13 Napisao/la  Igor Vranić

Što god da se dogodi u preostalim utakmicama na Krimeji i Rujevici, riječki nogomet ove jeseni neočekivano postao hrvatski hit koji potpisuje Damir Mišković

Damir Mišković
Damir Mišković

Rijeka i Orijent 1919 najveći su kandidati za jesenske prvake prve i druge lige.

Orijent 1919 u nedjelju igra odlučujuću utakmicu protiv Dinama II na Krimeji, Rijeka igra dvije odlučujuće utakmice na Rujevici (Gorica, Istra 1961).

Dosta se sličnih promjena dogodilo u oba kluba pred početak sezone, u obama klubovima pripreme su prvi put odradili novi treneri (Tomić, Flego), oba su kluba temeljito promijenili rostere, oba su kluba suzdržano počeli sezone,...

Nitko na početku sezone nije mogao ni pomisliti da bi prvi put u povijesti riječkog nogometa dva kultna gradska kluba u istoj sezoni jednu kalendarsku godinu mogli završiti na prvom mjestu.

Što god da se dogodi u preostalim utakmicama na Krimeji i Rujevici, riječki nogomet ove jeseni neočekivano je postao hrvatski hit koji potpisuje Damir Mišković.

Na kraju godine svima je jasno da je Mišković ove sezone opet složio momčad Rijeke koja se bori za trofeje.

Istodobno javnosti promiče podatak da se u bazi uspjeha sušačkog kluba nalazi nekadašnji vratar Orijenta, koji od 2012. godine vodi Rijeku.

U početnoj postavi Orijenta 1919 u utakmici protiv Opatije igrala su petorica mladih igrača (Hodža, Macolić, Jadric, Zrilić, Putnik), koji su došli izravno iz Rijeke.

Generalno, u rosteru Orijenta 1919 u istoj utakmici nalazila su se četvorica posuđenih igrača Rijeke (Hodža, Zrilić, Putnik, Frigan) i čak jedanaestorica igrača Orijenta 1919 (Jadric, Macolić, Mohorovičić, Margan, Zuliani, Senčar, Srzentić, Jelić, Bokulić, Mulac, Fatić), koji su prošli školu Rijeke otkada je vodi Mišković.

Spomenutim igračima treba dodati dvojicu (Črnko, Matulja) bivših igrača Rijeke iz Miškovićeva mandata, koji nisu bili u rosteru Orijenta 1919 zbog ozljeda.

Dvojica iskusnih igrača Orijenta 1919 (Švrljuga, Tadejević) igrali su za Rijeku prije nego što je došao Mišković, samo trojica (Fućak, Grgić, Bokulić) od 20 igrača Orijenta 1919 u zapisniku utakmice protiv Opatije nemaju veze s Rijekom.

Najveće zasluge za uspjeh sušačkog kluba ove sezone pripadaju darovitom treneru, Edo Flego u Orijent 1919 vratio se u dogovoru s Rijekom.

Ispada da je Flego obnašao dužnost šefa škole Rijeke, koja u Miškovićevu mandatu proizvodi igrače za Orijent 1919.