Gradi li Orban nacionalni stadion u Osijeku za buduće naraštaje mađarskih maturanata?!

Petak, 08. svibnja 2020. 00:32 Napisao/la  Igor Vranić

Prije točno sto godina Mađarska ostala bez gotovo 70% teritorija kojega je kontrolirala Ugarska, Orban toliko voli nogomet da je baš 2020. godine odlučio izgraditi novi stadion u Osijeku

Gradi li Orban nacionalni stadion u Osijeku za buduće naraštaje mađarskih maturanata?!

Mađarski premijer Viktor Orban na Facebooku je objavio kartu takozvane Velike Mađarske, koja obuhvaća velike dijelove Hrvatske.

Orbanova karta namijenjena je maturantima koji pišu ispite iz povijesti, motivacijska tehnika je vrlo moderna.

Čim maturanti nauče do kojih granica iz mađarske povijesti mogu ići, lakše će shvatiti kako Orban promišlja budućnost.

Hrvatski političari prvi su ešalon obrane od velikomađarskih pretenzija.

Suzdržana retorika vladajućeg HDZ-a je očekivana, Orbanov Fidesz i Plenkovićev HDZ članovi su Europske pučke stranke.

Ruka ruku mije...

Hrvatska oporba toliko je nemušta da ne bi znala adekvatno regirati ni da preko hrvatskih granica prijeđu mađarski tenkovi, jedino se predsjednik Zoran Milanović nešto opširnije očitovao:

- Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu:

Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede.

Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost, napisao je Milanović.

Kao i obično, reakcije svih hrvatskih političara su zakašnjele.

Orban je daleko ispred njih iako crta karte stare sto godina!

Mirovnim ugovorom između saveznika i Mađarske u Trianonu, prije točno sto godina Mađarska je ostala bez gotovo 70% teritorija kojega je kontrolirala Ugarska u sastavu Austro-Ugarske monarhije.

Težnja za obnovom velike Kraljevine Ugarske nikada nije zatomljena, godine 2002. osnovana je u Mađarskoj radikalna desničarska stranka Jobbik koja u svom političkom programu ima ideju stvaranja Velike Mađarske.

Dok hrvatski političari lakonski komentiraju političke provokacije koje "danas nisu nimalo aktualne ili ostvarive", Orban ulaže veliki novac u budućnost osječkog nogometa!

Ni jedan se hrvatski političar nije javno zapitao zašto je Viktor Orban posredstvom svoga tajkuna Lajoša Mesaroša počeo ulagati u hrvatski nogomet!?

Zašto u jedan hrvatski nogometni projekt 95 posto sredstava dolazi iz Mađarske, kao što kaže predsjednik Uprave Osijeka Ivan Meštrović?!

Dok se hrvatski političari zabavljaju ugarskim kartama koje su 1920. godine postale povijest, Orban toliko voli nogomet da je baš 2020. godine odlučio izgraditi novi stadion u Osijeku!

Gradi li Orban nacionalni stadion u Osijeku za neke buduće naraštaje mađarskih maturanata?!