RIJEKA - DINAMO Rijeka večeras ima realne šanse prekinuti negativnu seriju ako trener prestane tražiti alibije u igračima

Nedjelja, 05. srpnja 2020. 14:00 Napisao/la  Igor Vranić

Ne treba Simon Rožman prije utakmice protiv Dinama nazivati kolege zbog savjeta, dovoljno je da pogleda nekoliko utakmica Rijeke u mandatu Igora Bišćana

Ivan Lepinjica i Bruno Petković
Ivan Lepinjica i Bruno Petković

Rijeka i Dinamo večeras (21.05) igraju jedan od dva nedjeljna derbija, Hajduk i Osijek u Splitu utakmicu počinju ranije (18.55).

U trenutku kada na Rujevici počne utakmice između novog prvaka i prošlogodišnjega doprvaka, rezultat utakmice između Hajduka i Osijeka neće bitno utjecati na motive igrača Rijeke.

Rijeka tri kola prije kraja sezone mora pobijediti Dinamo da bi barem održala natjecateljske tenzije u borbi za drugo mjesto, Lokomotiva je prema očekivanjima postala prvi favorit za doprvaka.

Realno, Rijeka će vrlo teško obraniti titulu doprvaka nakon tri uzastopna poraza čak i ako pobjedi sve četiri utakmice do kraja sezone, večerašnja utakmica važnija je zbog mentalne rekuperacije prije finala Kupa nego zbog plasmana u HNL-u.

U tom kontekstu, Dinamo dolazi u idealnom trenutku.

Igor Jovićević postao je trener Dinama nakon stanke zbog koronavirusa, u šest utakmica Dinamo je osvojio 11 bodova prema čemu je Jovićević postao najslabiji starter u novijoj klupskoj povijesti.

Jovićević sigurno ima motiva, ali igrači Dinama mentalno su prazni u nastavku sezone nakon traumatičnog sukoba s upravom kluba oko smanjivanja plaća i naprasnog odlaska trenera Nenada Bjelice.

U svlačionici Dinama važnije su postale pripreme za transfere i nove ugovore nego za utakmice u HNL-u.

Unatoč tome što prvi put nakon nekoliko godina Dinamo u Rijeku putuje na dan utakmice, igrači Dinama ne dolazi na jednodnevni izlet.

Zadnju utakmicu u Rijeci sigurno nisu zaboravili, početkom veljače na Rujevici su ispali (0:1) u četvrtfinalu Kupa, što je bio jedini podbačaj ove sezone.

Igrači Rijeke prolaze kroz drugačije traumatično razdoblje, dobro je da nakon tri uzastopna poraza igraju utakmicu u kojoj prema kvaliteti nisu favoriti.

Pripreme za utakmice protiv Dinama uvijek su olakšane prirodnim procesima, igrači se uvijek spontano homogeniziraju u utakmicama protiv jačih momčadi.

Valjda će Dinamov rejting konačno natjerati trenera Simona Rožmana da prvi put u nastavku sezone odustane od nadigravanja.

Nakon tri uzastopna poraza protiv dva slabija (S. Belupo, Gorica) i jednog ravnopravog (Osijek) protivnika, i najmlađi polaznici škole nogometa u klubu usvojili bi obrazac ponašanja u utakmicama Prve HNL.

Ova momčad Rijeke nije predisponirana napadati kroz posjed lopte, posebice otkada je ostala bez standardnih stopera (Župarić, Punčec).

Ne treba Rožman izmišljati toplu vodu prije utakmice protiv Dinama i nazivati kolege zbog savjeta!

Dovoljno je da pogleda nekoliko utakmica Rijeke u mandatu Igora Bišćana, koji bi večeras protiv Dinama igrao s najmanje osmoricom igrača (3-5) u središnjem bloku u svojoj trećini, u bazi središnjeg trokuta sigurno bi bili igrači (Lepinjica, Capan...), koje više zanima gdje su protivnički  nego njihovi napadači.

Bišćan je ostvario pozitivan omjer u utakmicama protiv Bišćana u razdoblju kada je Dinamo igrao nogomet na zavidnoj europskoj razini.

Dinamo trenutačno igra daleko ispod svoje razine, Rijeka večeras ima realne šanse prekinuti negativnu seriju ako Rožman prestane tražiti alibije u igračima.

Nisu igrači Rijeke krivci što u zadnjim utakmicama više ne izgledaju kao momčad koja je u četvrtfinalu eliminirala Dinamo.

Tablice omogućuje Sofascore