KOMISIJA SUDACA HNS-a

Suci su nanijeli veliku štetu sudačkoj organizaciji

Srijeda, 05. rujna 2012. 17:12 Napisao/la  Z. G.

Odluka o selidbi sudaca u niži stupanj natjecanja sukladna je UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji

Pojedini suci Prve HNL nisu dosljedno primjenjivali pravila nogometne igre i svojim su propustima nanijeli štetu sudačkoj organizaciji i pridonijeli osjećaju nepovjerenja u tako važnom segmentu nogometne igre. To je jedan od zaključaka sjednice Komisije nogometnih sudaca Izvršnoga odbora Hrvatskoga nogometnog saveza održane u srijedu. To ujedno znači da će, sukladno sankcijama, u niži stupanj natjecanja preseliti suci sa četiri utakmice Prve HNL i jedan s Druge HNL. Tako će u drugu ligu skliznuti čakovečki sudac Igor Križarić i njegov pomoćnik, Vukovarac Dražen Pejić, zatim Osječanin Domagoj Ljubičić i njegov pomoćnik i sugrađanin Hrvoje Barišić, Zagrepčanin Mario Strahonja te pomoćni sudac Josip Havaić iz Koprivnice.
 
Analiza suđenja u dosadašnjem dijelu sezone u Prvoj i Drugoj HNL otkrila je nekoliko naglašenih propusta na sljedećim utakmicama; Prva HNL; 5. kolo: Zagreb – Slaven Belupo, Lokomotiva – Hajduk, Osijek – Rijeka; 7. kolo: Rijeka – Hajduk; Druga HNL; 3. kolo: Lučko – Solin.

Strahonja je zakinuo Rijeku propustivši dosuditi kazneni udarac na utakmici protiv Osijeka. Križarić i Pejić zakinuli su Hajduk pogrešno dosudivši 11-erac u korist Rijeke iako je prekršaj bio izvan kaznenoga prostora. Pritom su propustili pokazati crveni karton Hajdukovu braniču zbog gruboga prekršaja, neovisno o tome je li bio izvan ili unutar 16-erca. Ljubičić i Barišić u više su navrata oštetili Zagreb u utakmici protiv Slavena Belupa, a griješili su i na štetu gostiju. Havaić je propustio signalizirati „duboko“ zaleđe igrača Lokomotive u akciji u kojoj su domaći poveli protiv Hajduka s 2:0.

Odluka o selidbi sudaca u niži stupanj natjecanja sukladna je UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji i Pravilniku o određivanju nogometnih sudaca i Kontrolora suđenja. Komisija je dotične suce kaznila zbog nezadovoljavajuće forme. U viši će ih stupanj vratiti tek kad procijene da su suci dosegnuli potrebnu formu.

Komisija je ujedno energično odbacila pojedina prozivanja za „izražene tendencije i namjere o oštećenju bilo kojega nogometnog kluba“ pojašnjavajući da su u pitanju individualni propusti sudaca tijekom utakmice uz dodatak da su pogreške moguće te da su sastavni dio nogometne igre.

 

Zaključci sjednice su:
 
1. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a u potpunosti je svjesna činjenice da su učinjene sudačke greškena pojedinim nogometnim utakmicama kao i da je izostala dosljednost u primjeni Pravila nogometne igre (PNI) od strane nogometnih sudaca.

2. Temeljem utvrđenih propusta nogometnih sudaca na prvenstvenim utakmicama Prve HNL-e isti su nanijeli štetu sudačkoj organizaciji i pridonijeli osjećaju nepovjerenja u tako važnom segmentu nogometne igre.

3. Uočeni i naglašeni propusti nogometnih sudaca utvrđeni su na slijedećim prvenstvenim utakmicama:

PRVA HNL

5. kolo: Zagreb - Slaven Belupo, Lokomotiva - Hajduk, Osijek - Rijeka

7.kolo: Rijeka - Hajduk

DRUGA HNL

3.kolo: Lučko -Solin

4. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a sukladno UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji i PRAVILNIKU o određivanju nogometnih sudaca i Kontrolora suđenja a temeljem članka 12. napred navedenog Pravilnika izriče sankcije sa primjenom do daljnjega nogometnim sucima spornih utakmica glede slabije primjene PNI i nezadovoljavajuće forme. Isti će biti određivani na prvenstvene nogometne utakmice neposredno na niži stupanj natjecanja pod ingerencijom Hrvatskog nogometnog saveza.

5. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a odlučiti će o njihovom povratku na suđenje prvenstvenih utakmica Prve HNL-e odnosno Druge HNL-e nakon spoznaje kada isti dostignu zadovoljavajuću formu.

6. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a zauzela je stav da će stručno analizirati svaki individualni propust nogometnih sudaca te o istima donositi odluke na sjednicama a ne putem medija.

Ne prihvaćamo izražene tendencije i namjere o oštećenju bilo kojeg nogometnog kluba jer to su samo individualni propusti nogometnih sudaca tijekom utakmice. Greške su moguće i sastavni su dio nogometne igre u kojoj sudjeluju igrači, treneri i nogometni suci te je potrebno kroz tu prizmu sagledavati i nastojati da se iste svedu na najmanju mjeru.

7. Sudačka komisija HNS-a odlučno i čvrsto stoji kodsvog stava te je u stanju pravovremeno donijeti Odluke za dobrobit nogometa i suđenja i vratiti vjeru sudačke organizacije Hrvatskog nogometnog saveza.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.