Igra u napadu bez Franka Andrijaševića doima se kao najveća nepoznanica

Subota, 17. srpnja 2021. 11:27 Napisao/la  Igor Vranić

Realno je očekivati još dolazaka i odlazaka, s obzirom na brojne promjene Tomiću će trebati barem desetak kola u HNL-u za profiliranje momčadi

Goran Tomić
Goran Tomić Foto: HNK Rijeka

Rijeka i Gorica večeras (21) na Rujevici igraju utakmicu 1. kola Prve HNL-a.

Utakmicom istih klubova završila je na Rujevici prošla sezona, Rijeka je u zadnjem kolu pobijedila Goricu (2:1) i ostvarila plasman na treće mjesto.

Trener Goran Tomić ostvario je mali podvig budući da je Gorica imala desetak bodova prednosti, kada je preuzeo momčad u ožujku ove godine.

Tomić je na kraju potvrdio procjene da se onako veliki zaostatak za Dinamom i Osijekom u drugom dijelu sezone nije dogodio zbog kvalitete momčadi nego bivšega trenera Simona Rožmana.

U zadnjem kolu prošle sezone Rijeka je pobijedila (2:1) Goricu u sljedećem sastavu: Nevistić, Capan (46 Tomečak), Escoval, Galović, Vukčević (61 Pavičić), Čerin (74 Kulenović), Lončar, Andrijašević, Menalo, Murić, Drmić (82 Lepinjica).

Strijelci su bili Andrijašević (10) i Menalo (80), koji je zadnjih dvadesetak minuta igrao na poziciji lijevog braniča.

Uoči današnje utakmica protiv Gorice, u rosteru Rijeke više nema Nevistića, Capana, Kulenovića, Lončara, Andrijaševića i Menala.

Novi igrači u rosteru su vratari Labrović i Zlomislić, napadači Ampem, Obregon, Abass i Karrica, zadnji je stigao stoper Krešić, s posudbe su se vratili (Bušnja, Vuk...) igrači koji konkuriraju za momčad.

Po linijama, u napadu više nema dvojice stožernih igrača (Andrijašević, Menalo), neposredno pred utakmicu protiv Gorice otišao je (Lončar) stožerni "box to box" vezni igrač kao što Englezi zovu klasične vezne igrače, koji pokrivaju prostor između dva kaznena prostora.

Otišao je pouzdani vratar (Nevistić) i jedan stanardni polivalentni branič (Capan).

U napadu će najviše nedostajati Franko Andrijašević!

Andrijašević je prošle sezone bio najbolji klupski strijelac (13) specifičnog osjećaja za igru u međuprostoru, što je često bilo presudno u utakmicama na tzv. postavljene obrane.

Strijelca takvog profila prošle sezone u HNL-u imala je samo Rijeka, ove sezone nema ga ni Dinamo!

Jasno je da bez Andrijaševića momčad neće moći igrati isto kao prošle sezone, Tomić mora utabati drugačije linije kretanja, posebice između linija, pa se igra u napadu doima kao najveća nepoznanica uoči utakmice protiv Gorice.

Koliko je obrana izgubila odlaskom Nevistića vrlo brzo trebaju pokazati Labrović i/ili Zlomislić, zbog šireg izbora igrača vezni red lakše bi trebao amortizirati očekivani Lončarov odlazak.

Kronični problem prošle sezone bila je igra zadnje linije obrane, obojica trenera (Tomić, Rožman) nisu uspjeli stabilizirati obranu, koja je u defenzivnom bloku pouzdano funkcionirala jedino u sustavu s trojicom stopera.

Vrijeme će brzo pokazati koliko će pomoći novi stoper (Krešić), koji je prošle sezone igrao treću talijansku ligu (Padova).

Na početku prošle sezone bivši trener Rijeke Simon Rožman ostao je bez samo dvojice stožernih igrača (Čolak, Halilović), Tomića čeka puno složeniji posao.

Roster nije zatvoren, realno je očekivati još dolazaka i odlazaka, s obzirom na brojne promjene Tomiću će trebati barem desetak kola u HNL-u za profiliranje momčadi.

Jedini je problem što već idućega tjedna Rijeka igra prvu utakmicu 2. pretkola Konferencijske lige, protivnik je malteška Gzira United.

Tomić više nema vremena za pripremu europske sezone, turnirski način igre bitno se razlikuje od ligaškog, utakmice protiv Gorice i Gzire United imaju istu samo bazu igrača.

U ponedjeljak, 19. srpnja, Rijeka će saznati potencijalnog protivnika u 3. pretkolu, utakmice se igraju 5. i 12. kolovoza.

Do tada će Rijeka odigrati samo tri utakmice u HNL-u ako se zbog europskih obveza ne odgodi utakmica 3. kola između Dinama i Rijeka.

Tablice omogućuje Sofascore