DERBI NA RUJEVICI

Dinamo ima 5,4 puta skuplju momčad od Rijeke

Srijeda, 13. listopada 2021. 20:06 Napisao/la  Igor Vranić

Damir Mišković novu momčad većinom sastavio od igrača kojima trenutačne cijene na trižištu nisu adekvatne realnim vrijednostima

Issah Abass vrijedi 700.000 eura...
Issah Abass vrijedi 700.000 eura...

Uoči derbija 12. kola između Rijeka i Dinama zanimljiva je trenutačna pozicija riječkog kluba na tržištu pokretnina.

Iako je Rijeka nakon 11 kola vodeća u HNL, iako igra najefikasniji nogomet otkada se igra Liga 10, prema transfermarktu Dinamo u subotu na Rujevici igra protiv pete momčadi HNL-a!

Izgleda malo čudno da Rijeka ove sezone ima tek petu momčad u HNL-u prema vrijednosti na tržištu!

Glavni razlog zbog kojega momčad Rijeke trenutačno na tržištu ima manje vrijednu momčad od Gorice, Osijeka i Hajduka prije svega treba tražiti u tome što je vlasnik Damir Mišković počeo prvi veći investicijski ciklus otkada je postao vlasnik.

Mišković je ove sezone doveo praktično jednu cijelu novu momčad većinom sastavljenu od igrača kojima trenutačne cijene na trižštu nisu adekvatne realnim vrijednostima.

Konkretno, Issah Abass trenutačno na transfermarktu vrijedi 700.000 eura!

Nastavi li igrati kao na početku sezone, 23-godišnji ganski napadač u ovakvo razigranoj momčadi do kraja sezone vrijedit će barem dvostruko više!

To je bit Miškovićeve poslovno-sportske politike otkada uspješno upravlja riječkim klubom kao predsjednik uprave i/ili vlasnik.

Naravno da će neki igrači na kraju sezone vrijediti još manje nego sada, Miškoviću je važno da vrijednost najboljim igračima skoči na tržištu toliko da od njihove prodaje na kraju poslovne godine može ostvariti dobitak unatoč očekivanim gubicima.

Usporedbe cijena igrača između klubova na transfermarktu mogu se više relativizirati od usporedbe prosječnih cijena igrača istoga kluba tijekom nekoliko sezona.

Prema transfermarktu prosječna cijena igrača Rijeke koje ove sezone vodi Goran Tomić iznosi 644.000 eura što je bezmalo 100.000 eura manje od prosječne cijene igrača (731.000) koje je prošle sezone vodio Simon Rožman, koji je nakon svakoga poraza kukao da ima limitirane igrače.

Rijeka je prema prosječnoj cijeni igrača najskuplju momčad imala u sezoni 1914/15, kada je zbog Andreja Kramarića svaki igrač Rijeke u prosjeku vrijedio 1,02 mil. eura.

U sezoni 1915/16 prosječna cijena igrača Rijeke iznosila je 913.000, u sezoni 1916/17 Rijeka je postala prvak, u sezoni 1917/18 prosječna cijena igrača iznosila je 964.000 eura!

Budući da je povijesnu titulu prvaka u sezoni 1916/17 osvojila momčad Rijeke s prosječnom cijenom igrača od 863.000 eura jasno je da transfermarkt nije mjerilo stvarne vrijednosti momčadi.

Stvarna vrijednost neke momčadi mjerodavno se može mjeriti samo prema bodovima što znači da u subotu na Rujevici međusobno igraju dvije najbolje hrvatske momčadi.

To što Dinamo ima čak 5,4 puta skuplju momčad od Rijeke na terenu se sigurno neće vidjeti.

Evo 25 najskupljih hrvatskih momčadi prema transfermarktu:

Tablice omogućuje Sofascore