Finale nasilja nad nogometom, fotografija policajca ilustrira negativne tekovine

Četvrtak, 24. svibnja 2018. 11:04 Napisao/la  Igor Vranić

Hajduk godinama opstrurira pokušaje promjene negativnog ozračja u nogometu ishodište kojega treba tražiti na terenima, Mario Zebec nije slučajno sudio finale Kupa

Finale nasilja nad nogometom, fotografija policajca ilustrira negativne tekovine

 Finala nogometnih kupova u civiliziranim europskim državama proslave su pozitivnih sportskih tekovina.

Finale hrvatskog Kupa između Dinama i Hajduka tematski više pripada crnim nego sportskim kronikama, fotografija zaleglog policajca pogođenog bakljom tužna je ilustracija  društvene pozicije nogometa u duboko podijeljenom hrvatskom društvu.

Na djelu je klasično nasilje nad nogometom!

Nakon utakmice policijska uprava vukovarsko-srijemska objavila priopćenje vezano za utakmicu finala Kupa igranu u Vinkovcima.

U 66. minuti Torcida je prekinula utakmicu bacanjem baklji, jedna je pogodila policijskog službenika interventne jedinice policije koji je srećom lakše ozlijeđen.

- Osim tog događaja koji je i dalje predmet kriminalističkog istraživanja, policija nije zabilježila incidente uoči i nakon odigravanja utakmice, kako u samom gradu tako i na širem gradskom području. Zabilježeni događaji dogodili su se su isključivo na području stadiona. Sporni događaj u kojem je ozlijeđen policijski službenik i dalje je predmet kriminalističkog istraživanja, a kako je stadion bio pokriven video-nadzorom, snimke se pregledavaju kako bi se utvrdili svi sudionici događaja i njihova odgovornost. Tijekom kontroliranog ulaska navijača na tribine nogometnog stadiona HNK Cibalia zabilježena su postupanja prema 36 osoba, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Razlozi su bili alkoholiziranost i vrijeđanje policijskih službenika, a zabilježena su ukupno 44 prekršaja, glasi izvještaj, kazao je Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Očekivanu eskalaciju nasilja na trbinama spriječila je policija, koja je brzom intervencijom primirila pripadnike Torcide.

Prije utakmice domaćin na čelu s predsjednikom ŽNS-a i Cibalije Josipom Kuterovcem organizirao je zajednički ručak na kojemu su trebali biti čelnici HNS-a, Dinama te Hajduka.

Vodstvo Hajduka nije se odazvalo pozivu na ručak, predstavnici Dinama i Hajduka zajedno su se protokolarno družili jedino tijekom prijema kod gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića i župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića.

Hajduk godinama opstrurira pokušaje promjene negativnog ozračja u nogometu ishodište kojega treba tražiti na terenima.

Tijekom utakmice sudac Mario Zebec odredio je pobjednika Kupa isto kao što je odredio pobjednika polufinala između Dinama i Rijeke.

Opet je izostala reakcija čelnika HNS-a što jasno ukazuje da je sudačka organizacija umrežena u koloplet interesa lobija koji vladaju HNS-om.

Nakon ovakvog suđenja u finalu Kupa uvredljivo je za elementarnu inteligenciju sudačke pogreške pravdati slučajnostima.

Ako najbolji hrvatski suci na štetu jednog kluba u jednoj utakmici ne vide jedan očigledni (Stojanović) i jedan izvjesni (Ademi) prekršaj za kaznene udarce, dva zaleđa (Soudani, Gavranović), ali vide nepostojeće zaleđe (Said), razvidno je da Zebec nije slučajno sudio finale.