DAVOR RADIĆ

Igrači nemaju pravo na punu plaću

Nedjelja, 05. travnja 2020. 16:57 Napisao/la  Toni Bilić

Radio na transferima Kramarića i Murića

Davor Radić
Davor Radić

Splitski odvjetnik Davor Radić jedna je od osoba koja je u ovom trenutku možda najviše involvirana u novonastalu situaciju oko koronavirusa kada je u pitanju nogomet.

Radić je bivši nogometaš, svojevremeno je bio junior Hajduka.

Igrao je potom u obližnjem Solinu, potom u prvoligašu Slaven Belupu u kojem je zbog teške ozljede završio svoj nogometni put.

U više nego uspješnoj odvjetničkoj karijeri zastupao je mnoge igrače, sudjelovao je kao pravni savjetnik kod transfera Andreja Kramarića iz Rijeke u engleski premierligaš Leicester, pomogao je atualnom napadaču riječke momčadi Robertu Muriću da iz Dinama ode u Ajax:

Znam što ćete odmah pitati, rekao odmah nakon što se javio na poziv.

- Imaju li igrači pravo na punu mjesećnu plaću i kada ne igraju, odnosno mogu im klubovi uskratiti dio njihovih primanja?! Tu po meni nema nikakve dvojbe! Igrači kada potpisuju ugovor s klubom, svojim se potpisom obvezuju da će trenirati, igrati, promovirati klub, obavljati sve aktivnosti koje stoje u ugovoru. Kako je zbog koronavirusa na snazi izvanredna situacija, igrači i klubovi trebaju se shodno tome ponašati i prilagoditi novoj situaciji. Stoga sam mišljenja da igrači nemaju pravo na punu mjesećnu plaću zato jer ne treniraju, ne igraju, nema promotivnih klupskih aktivnosti, smatra Radić.

Nisu igrači krivci za koronavirus?

- Točno! Međutim, isto tako ni klubovi nisu krivci za novonastalu situaciju. Klubovi su ostali bez prihoda od televizijskih prijenosa, što je jedna od važnijih stavki u njihovom godišnjem proračunu, ostali je bez prihoda od prodaja ulaznica, sponzorskih prihoda. Klubovima je preostala borba za preživljanje. U situaciju u kojoj se nalaze igrači i klubovi mišljenja sam da je jedina ispravna stvar da klub, odnosno čelnici kluba sjedno za stol sa stručnim stožerom, igračima i da nađu zajednički način kako da prevladaju pandemiju koronavirusa. Hrvatski klubovi imat će problema, jer će cijene igrača pasti u prijelaznom roku. Bojim se da bi se neki klubovi mogli ugasiti.

Barcelona je smanjila plaće igračima 70% posto, koji su pristali na manjivanje plaća uz uvjet da se zaposlenicima kluba ne smanjuju njihova mjesečna primanja?

- To jedan od modaliteta kako da se što bezbolnije prebrodi ova situacija. Svjestan sam da nikome nije lako, samo dogovorom se mogu riješavati ovakve situacije. Ovo je viša sila!

Belgijski nogometni savez namjerava prekinuti prvenstvo i proglasiti Club Brugge novim prvakom?

- Koliko mi je poznato, do kraja regularnog dijela prvenstva u Belgiji ostalo je još jedno kolo. Čelnici saveza su valjda procijenili da im je to najbolja solucija.

Predsjednik UEFA–a Aleksander Čeferin najavio je da belgijski klubovi neće igrati u Europi ako prekinu prvenstvo?

- Belgijski nogometni savez je jedan od članova EUFA–e, ali ima pravo na samostalne odluke kao i svi ostali savez. Mislim da njihova odluka ima pravnu utemeljenost.