ANTE MIŠE Sezona u Turkmenistanu nastavila se nakon prekida

Ponedjeljak, 20. travnja 2020. 21:35 Napisao/la  Toni Bilić

Ako se vratimo u Turkmenistan, čeka nas težak posao u pokušaju da se plasiramo na SP, kaže izbornik Turkmenistana

Ante Miše
Ante Miše

Ante Miše posljednji trenerski posao odrađivao je kao izbornik nogometne reprezentacije Turkmenistana.

Trenutno je slobodan, ugovor mu je zbog koronavirusa prekinut u ožujku:

- Po odlasku sam se dogovorio s čelnicima saveza da ostanemo u kontaktu, koronavirus je poremtio cijeli svijet. Čujem se sa ljudima iz saveza barem jednom tjedno. Treba vidjeti kako će cjelokupna situacija oko COVID–a odvijati. Svi želimo da se sve ono smiri, da se ljudi vrate svojoj svakodnevnici koja zasisgurno neće biti ista kao i prije pojave pandemije. Trebat će se naviknuti na novi način života. To je neminovnost, smatra Miše.

Kakva je situacija u Turkmenistanu kada je u pitanju koronavirus?

- Oni su na vrijeme zatvorili granice, tako tamo nema zaraženih od koronavirusa. Ako se posumnja da netko ima simptone, izolacija traje 28 dana. Nema šanse da netko tko je u izolaciji izađe iz kuće. Na snazi je policijski sat od 23 do 5 sati ujutro. U Turkmenistanu se prvenstvo nastavilo nakon prekida zbog koronavirusa, do sada su odigrali četiri kola.

Turkmenistan je prvi u kvalifikacijama, iz pet utakmica osvojili ste devet bodova u skupini sa Sjevernom Korejom, Južnom Korejom, Šri Lankom i Libanonom?

- Ostvarili smo tri pobjede, doživjeli smo dva poraza. Možda više od očekivanog. Mislim da sam sa svojim pomoćnikom Sandrom Tomićem posložio dobru reprezentaciju. Ako se vratimo u Turkmenistan, čeka nas težak posao u pokušaju da se plasiramo na SP. U ovom trenutku 40 reprezentacija je podijeljenjo u 8 skupina po 5 reprezentacija. Pobjednici svake skupine i četiri najbolje plasirane reprezentacije iz svih grupa nastavljaju natjecanje. Tada se formiraju tri grupe s četiri reprezentacije, prvaci grupa odlaze u Katar. Vraški teška zadaća.

U Hrvatskoj su prvoligaške momčadi počele polako trenirati?

- To je više nego dobra spoznaja. Koliko sam pročitao igrači su dobili upustva kako da treniraju kada su kod kuće za vrijeme samoizolacije. Trening na travi je ipak nešto sasvim drugo. Vjerujem da će uz rad na fizičkoj spremi imati prilike raditi pojedinačno sa loptom. Bez rada sa loptom nema pravog, kvalitetnog treninga. U pravilu pripreme za prvenstvenu sezonu traje nekih 6, 7 tjedana, dakako u idealnim uvjetima. Ovo je do sada neviđena situacija u cijemom svijetu. Pojedine nogometne federacije, posebice one u kojima se natječu bogati klubovi, požuruju da se prvenstva nastave. To mogu donekle razumijeti, jer se u nogometu vrte velika novčana sredstva. Svi gube bez televizijskih prijenosa, prihoda od sponzora i prodaja ulaznica. Ako se prvenstva nastave, igračima trebaju 3, 4 utakmice da bi ušli u pravu formu. Puno će tu biti problema, kako za igrače tako i za trenere.

Ima svakojakih prijedloga kako da se sezona nastavi?

- Mislim da igranje u dva, tri grada nije loša ideja. Samo to treba dobro organizirati. U konačnici, čini mi se da će se prvenstva odigrati jer je to najviše u interesu UEFA-e i FIFA-e, kako bi dobili prvake i klubove koji su ostvarili plasmane u njihova natjecanja.