NOVA PRAVILA PONAŠANJA

Dinamo će kazne naplatiti od izgrednika

Četvrtak, 11. listopada 2012. 17:45 Napisao/la  Z. G.

Dinamo je u zadnjih 20 godina platio preko milijun eura kazne, kaže Tomislav Svetina

Odvjetnik Tomislav Svetina, bivši pomoćnik direktora Hrvatske lutrije, nekadašnji odvjetnik ubijenoga menadžera Dine Pokrovca, prometnuo se u još jednoga Hajdukova navijača koji karijeru nastavlja u Dinamu. Još je 1. rujna stupio na dužnost glavnoga Dinamova direktora naslijedivši Damira Vrbanovića, koji je preselio u ured Hrvatskoga nogometnog saveza. Svetina se ovoga četvrtka prvi put predstavio javnosti u novoj ulozi, a pred novinare je istupio reagirajući na Uefinu kaznu od 34.500 eura na ime rasističkoga vrijeđanja huligana na utakmici Dinama i Maribora u Maksimiru.
   
- Kazne Dinamu, Hajduku i HNS-u uzimaju se zdravo za gotovo kao da je to nešto potpuno normalno. Platiti 30.000, 50.000 ili 70.000 eura, igrati bez gledatelja postalo je nešto uobičajeno, a to ne bi smjelo biti tako. Dinamo je u zadnjih 20 godina platio preko milijun eura kazne i to u gotovo 90 navrata. Nije to samo naš problem i nije Dinamo jedini koji plaća. Hrvatska je reprezentacija od 1995. godine platila gotovo milijun eura kazni, Hajduk je u zadnjih pet godina platio gotovo 500 tisuća eura, Dinamo je imao zabranu nastupa pred gledateljima i brojne druge materijalne štete dok je sve one nematerijalne teško i nabrojati. Na kraju dolazimo do iznosa od preko tri milijuna eura koja su platila naša tri najveća sportska kolektiva, a sve zbog, kako ih Uefa zove, huligana“, naglasio je Svetina.

Svakom prvoligašu 64 tisuće eura zbog ulaska Dinama u Ligu prvaka
Maksimirski je direktor istaknuo i ljepšu stranu priče.
- Osim grada Zagreba, Republike Hrvatske i nemjerljive promocije našega kluba, mi smo izravno ostvarili korist za sve ostale hrvatske klubove. Konkretno, svaki je prvoligaš dobio 64.000 eura na ime Dinamova ulaska u Ligu prvaka prošle sezone, a ove smo godine svakom našem klubu osigurali po 80.000 eura. Nije to baš mali novac.

Pritom podsjeća da je klub postavio zaštitne mjere kakve postoje na brojnim stadionima u Europi.

- Pojačali smo kontrole personaliziranom kupnjom ulaznica, UEFA je prepoznala naš trud što je često isticala u svojim izvješćima. Ali, teško je spriječiti nekoga tko baš želi napraviti izgred. Konkretno, delegat nedavne maksimirske utakmice protiv Sheriffa jasno je istaknuo da su huligani počeli bacati baklje i raditi nerede pri rezultatu 2:0 kada je bilo jasno da Dinamo prolazi u sljedeći krug natjecanja što očito nema nikakve veze sa sportom. Njemu je bilo vidljivo da su to huligani kojima je cilj nauditi klubu.

Počinitelji su evidentirani i privedeni sucu za prekršaje.

- Mi ćemo kao klub poduzeti sve mjere da bi iznos naše kazne snosili upravo oni koji su za to i krivi. Učinit ćemo sve kako bismo regresirali kaznu čim je platimo. Ako vi napravite ogradu, a netko je sruši, normalno je da ćete tražiti da je taj i popravi. Pravosuđe? Apsolutno sam optimist da će se to riješiti u našu korist i ja ne vidim razlog da ne dobijemo naknadu štete.“

 Svetina pritom podsjeća i na kaznu koju je maksimirski klub dobio 1994. godine zbog incidenata na uzvratnom dvoboju 1. kola Kupa pobjednika u gostima protiv Auxerrea. „Plavi“ su izbačeni iz Europe na godinu dana, a povijest pamti da su inicijatori bili Zdravko Mamić i Miroslav Blažević. Svetina ispravlja:

- Često se spominje Auxerre i ta kazna. A, ja imam službeni dopis iz 1994. godine gdje jasno stoje razlozi zbog kojih je Dinamo izbačen iz Europe, a tu se nigdje ne spominje ime Zdravka Mamića! Koliko god neki uporno ponavljali drukčije...  Glavni su razlog neredi koje su huligani izazivali prije i tijekom utakmice, a od pojedinaca se spominje tek ime tadašnjeg trenera Dinama Miroslava Blaževića.