WCR u Hrvatskoj, najveće svjetske zvijezde možda voze pred gledateljima

Utorak, 23. ožujka 2021. 13:52 Napisao/la  SC
WCR u Hrvatskoj, najveće svjetske zvijezde možda voze pred gledateljima

Manje od mjesec dana ostalo je do starta Croatia Rallyja, treće utrke Svjetskog prvenstva u reliju. Itinerer natjecanja minimalno je skraćen, neće se voziti dva Super Special brzinska ispita na Zagrebačkom Velesajmu, no utrka i dalje ostaje iznimno atraktivna. Najbolje posade svijeta u Hrvatskoj tako očekuje dvadeset brzinaca na području Zagreba te Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Natjecanje će početi ceremonijalnim startom ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 22. travnja i trajat će do 25. travnja kad se posade očekuju na cilju na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

- Nadali smo se do posljednjeg trenutka i vjerovali da ćemo moći organizirati brzince na Velesajmu. No, epidemiološka situacija nije nam išla na ruku. Radi se o ispitima koji bi na malom prostoru okupili veći broj ljudi, a dio ispita vozio bi se unutar paviljona, pa bi bilo teško ili nemoguće održavati epidemiološki razmak. Zdravlje svih sudionika je nam je na prvom mjestu i odlučili smo se na skraćivanje itinerera. Ostatak natjecanja održat će se prema predviđenom rasporedu, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

Unatoč skraćenju rute, Croatia Rally ostaje prvo natjecanje s više od 300 kilometara brzinskih ispita nakon Rallya Catalunya – Costa Daruda 2019. Zadovoljni viđenim u Hrvatskoj tijekom prošlotjedne inspekcije lokacija bili su i delegati FIA-e i WRC-a. Velikim plusom smatraju činjenicu da reli stiže u veliki grad poput Zagreba, u kojem će uz servis biti i lokacije ceremonijalnog starta i cilja. Također, ocijenili su da su brzinski ispiti atraktivni i izazovni.

- Ono što nas iznimno veseli su prijave i već sada je jasno da će u Hrvatskoj voziti sve zvijezde WRC-a koje će se na našim brzincima boriti za važne prvenstvene bodove. Koncepcijski se nakon skraćivanja rute Croatia Rally nije značajnije promijenio. Lokacijski se jedino neće voziti na Velesajmu, u blizini servisnog parkirališta, a sve ostale lokacije izvan Zagreba ostaju kao što su i planirane. Petak i subota rezervirani su za brzince po Samoborskom gorju, Žumberku i karlovačkom području, dok će se u nedjelju voziti preko Sljemena i u okolici Kumrovca, istaknuo je direktor relija Slaven Dedić.

Croatia Rally bodovat će se za WRC, WRC-2, WRC-3 i Junior WRC. Velika borba vodit će se u svim klasama, a trenutačno vodeći u najjačoj kategoriji je 20-godišnji Finac Kalle Rovampera, vozač Toyote. Drugo mjesto drži Belgijanac Thierry Neuville iz Hyundaija, dok je treći sedmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier iz Toyote. Očekuje se da će momčadi u Hrvatskoj po prvi put prezentirati posljednje evolucije automobila, jer na prva dva natjecanja sezone zbog vlažnih i snježnih uvjeta nisu imali potrebu za maksimalnim potencijalom natjecateljskih vozila. Organizatori se i dalje nadaju da spektakl neće proteći bez gledatelja.

- U Estoniji su vlasti prošle godine dozvolile održavanje WRC natjecanja s publikom u posebno određenim zonama. Vjerujem da bi se i u Hrvatskoj moglo organizirati nešto slično. Imamo 150 kilometara staza, koje potencijalno nude gledanje s lijeve i desne strane ceste. Prostora za držanje epidemiološkog razmaka ne nedostaje, a pripremili smo i posebne COVID-protokole. Njih će se morati držati svi sudionici, dužnosnici i gledatelji ako im bude dopušten dolazak. Za one koji neće moći biti uz stazu tu su prijenosi na Hrvatskoj radioteleviziji koji će vjerujem imati veliku gledanost, zaključio je Šaškin.

Specifičnost brzinskih ispita Croatia Rallyja su uske i zavojite ceste s mnoštvom prijevoja. Karakteriziraju ih i brojne promjene asfalta, pa će jedna od ključnih stvari uoči starta biti pronalaženje dobrog podešavanja automobila. U Hrvatskoj će svoju premijeru imati i asfaltne gume Pirellija, novog dobavljača za WRC, što će biti još jedan od izazova za natjecatelje i momčadi.

Sve informacije o sportskom spektaklu koji u travnju stiže u Hrvatsku možete pronaći na službenoj web stranici rally-croatia.com te na službenim kanalima na društvenim mrežama na Facebooku - Croatia Rally i Instagramu - Croatia Rally.

O WRC-u

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.