ZNA ŠTO RADI

Igor Bišćan dokazao da je izraziti natjecateljski trener

Petak, 09. kolovoza 2019. 10:05 Napisao/la  Igor Vranić

Ima u Aberdeenu igrača (Leigh) koji nisu pojačanje ni za Orijent 1919, ima jedan stoper (McKenna) koji vjerojatno može igrati Premierligu i gomila prosječnih igrača nadprosječnih fizičkih predispozicija

Igor Bišćan
Igor Bišćan Foto: Lario Tus

 

Prva utakmica 3. pretkola Europske lige između Rijeke i Aberdeena potvrdila je slutnje o morfologiji škotske momčadi.

Kada otočnoj momčadi poput Aberdeena oduzmeš snagu ne ostane skoro ništa!

Ima u Aberdeenu igrača (Leigh) koji nisu pojačanje ni za Orijent 1919, ima jedan stoper (McKenna) koji vjerojatno može igrati Premierligu i gomila prosječnih igrača nadprosječnih fizičkih predispozicija.

Igor Bišćan opet je na presici ponovio da je Aberdeen momčad zbog koje igrači Rijeke trebaju strahovati uoči uzvrata, što je možda dobro zbog mentalne higijene u svlačionici.

Ne mogu igrači Rijeke nikoga podcjenjivati ni u HNL-u, a kamo li u pretkolima Europske lige.

Prva ja utakmica pokazala da će u uzvratu riječkoj momčadi biti još lakše igrati ako ispuni dva uvjeta: mora još više pojačati skok-igru i ubrzati okomiti protok lopte.

U pravu je Bišćan kada naglašava da njegovi igrači nisu imali priliku vježbati skok-igru takve žestine.

Posebice nisu imali prilike vježbati skok-igru na tzv. drugoga ili trećega čovjeka, kao što treneri nazivaju organiziranu najezdu visokih igrača u kaznenom prostoru.

Osnovno pravilo duel-igre u skoku zapravo je toliko jednostavno da se nauči u najmlađim uzrastima: ne smiješ ostaviti igrača kao što je Lepinjica ostavio Cosgrovea u 9. minuti!

Što se brzine protoka lopte tiče, u uzvratu neće biti dovoljno imati samo brze napadače nego još brže veznjake.

Budući da će momčad morati puno bolje pokrivati prostor na bokovima odakle stižu ubačaji, pretpostavka je da će Bišćan u uzvratu igrati u testiranoj formaciji s trojicom stopera i petoricom igrača ispred njih.

Najvažnije je da Bišćan zna što radi!

Trener Rijeke u utakmici protiv Aberdeena ponovo je dokazao da je izraziti natjecateljski trener što u praksi znači da mu više odgovara turnirski nego ligaški nogomet.

Da bude jasnija razlika, na najvišoj mogućoj razini Jose Mourinho je izraziti natjecateljski trener kojega zanima samo rezultat pa mu više odgovara turnirski nogomet, dok je Pep Guardiola trener kojega više zanima stvaranje igre pa mu više odgovara ligaški nogomet.

Obojica su najtrofejniji treneri današnjice!

Glavna karakteristika natjecateljskih trenera poput Bišćana je sposobnost adaptacije što iziskuje stalne rotacije u momčadi.

Tko zna kada će opet Bišćan igrati s Lepinjicom, Capanom i Halilovićem onako poredanim u središnjici? Tko je prije utakmice mogao pretpostaviti da će Halilović odigrati najbolju utakmicu u dresu Rijeke?

U Bišćanovu slučaju rotacije su logične i dosljedne u pripremi svake utakmice višeg inteziteta kakve su u HNL-u bile sve utakmice protiv Dinama, eventualno utakmice protiv Hajduka i Osijeka.

Uopće ne treba sumnjati da će Bišćan uzvratnu utakmicu protiv Aberdeena pripremiti tako da će Rijeka na terenu izgledati puno bolje nego što trener Rijeke bojažljivo najavljuje na presicama.

 

 

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 24 41
2 HNK Hajduk Split 11 31
3 HNK Rijeka 8 28
4 NK Lokomotiva 7 28
5 NK Osijek 7 27
6 HNK Gorica -3 25
7 NK Slaven Belupo -13 18
8 NK Istra 1961 -11 12
9 NK Varaždin -14 12
10 Inter Zaprešić -16 11
Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT