VLADIMIR LUKARIĆ (1939 - 2022)

Preminuo jedan od najboljih nogometaša Rijeke

Utorak, 11. siječnja 2022. 23:11 Napisao/la  Igor Vranić

Svaki put kada bi primio loptu, na vidjelo bi izašao Lukarić za kojega ne postoji izgubljena utakmica...

Preminuo jedan od najboljih nogometaša Rijeke

 Preminuo je Vladimir Lukarić, jedan od najboljih nogometaša Rijeke svih vremena!

U ožujku 2021. godine Vladimir Lukarić došao je na Krimeju, Sušačanin mjestom stanovanja gledao je utakmicu Orijenta 1919 i Intera.

Neočekivani posjet 82-godišnje legende sve je ugodno iznenadila, rijetko je Lukarić zadnjih godina dolazio na utakmice, tada sam ga zadnji put vidio.

Lukarić je na vrhuncu igračke karijere bio šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je predvodio generaciju Rijeke koja je dosegnula vrh kvalitete bivše države i nakratko poremetila odnose među "velikom četvorkom" (Dinamo, Hajduk, Partizan, C. zvezda) - dvaput je Rijeka bila četvrta...

Lukarić je postao prvi reprezentativac Rijeke, za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 6 puta, debitirao je 18. lipnja 1961. godine u Beogradu protiv Maroka u pobjedi 3:2, jedini pogodak postigao je protiv Etiopije.

Veliku je nepravdu doživio 1962. godine, kada je bio ponajbolji napadač jugoslavenske lige, ali nije igrao na SP-u u Čileu.

Njegovi suvremenici sigurni su da bi Lukarić postao standardni reprezentativac da je pristao iz Rijeke otići u jedan od klubova "velike četvorke".

Na vrhuncu karijere imao je nekoliko ponuda, ali nije htio otići iz Rijeke sve dok kao 30-godišnjak nije otišao u Bellinzonu.

O tome kakav je Lukarić bio igrač, mjerodavno mogu govoriti jedino njegovi suvremenici poput slavnoga sugrađanina Marijana Brnčića, obojica su nogomet počela igrati u rodnoj Crikvenici.

Mi nešto mlađi, kojima je riječki nogometni milje određivao sudbine, Lukarića bolje pamtimo kao trenera.

Lukarić je zajedno s Brnčićem bio pomoćnik Dragutinu Spasojeviću u doba ponovnog uspona riječkoga nogometa krajem sedamdesetih, kada su osvojena dva Kupa.

Iako je bio blizu četrdesete, Lukarić ni za što ne bi propustio na kraju svakoga treninga igrati na dva gola s momčadi za koju je igralo šest, sedam reprezentivaca bivše države.

Svaki put kada bi primio loptu, na vidjelo bi izašao Lukarić za kojega ne postoji izgubljena utakmica.

Vladimira Lukarića upoznao sam prije nego što mi je postao trener u Rijeci.

Pokojni otac odveo me na Kantridu da bih vidio oproštaj jednog od najboljih igrača Rijeke, Lukarić je trebao odigrati simboličnih desetak minuta i izaći.

Ostao je na terenu više od dvadeset minuta tijekom kojih se žestoko sukobio s protivničkim igračem, nije se smirio ni kada je posljednji put kao igrač Rijeke izlazio s terena kroz špalir igrača uz pljesak s tribina.

Ne odlaze istinske legende tek tako iz naših života!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 26 40
2 HNK Rijeka 15 40
3 Osijek 15 40
4 HNK Hajduk Split 13 35
5 HNK Gorica -1 29
6 NK Lokomotiva 1 24
7 HNK Šibenik -5 22
8 NK Slaven Belupo -13 19
9 NK Istra 1961 -17 18
10 Hrvatski dragovoljac -34 7