AKADEMIJA ABUJA

David Nwokolor jedini ostao u Rijeci iz nigerijske podružnice

Četvrtak, 10. lipnja 2021. 15:15 Napisao/la  Igor Vranić

Theophilus Solomom (25), Jamillu Collins (26) i Goodness Ajayi (26) stigli u Rijeku kao izrazito daroviti tinejdžeri prije desetak godina

Gore Solomon i Ajayi, dolje Diyoke i Collins
Gore Solomon i Ajayi, dolje Diyoke i Collins

Theophilus Solomon iduće sezone opet će nositi dres Istre 1961, u HNL se vratio iz Kuvajta, gdje je igrao za Qadsiju.

Solomon je nekada slovio kao velika nada nogometne akademije Abuja, navodno su ga zapazili skauti Juventusa prije nego što je došao u HNK Rijeku za koji nikada nije igrao u Prvoj HNL.

Rad škole u Abuji financirao je prvi vlasnik HNK-a Rijeka Gabriele Volpi, naravno da se iza floskula o socijalno osvještenom ulaganju u svjetlu budućnost siromaših nigerijskih dječaka krio interes.

Nigerijska podružnica osmišljena je za proizvodnju igrača, koje je na europsko tržište trebalo plasirati prije svih posredstvom bivših Volpijevih klubova, Rijeke i Spezije.

Najbolji igrači (ne)izravno su prodani Romi (Sadiq Umar i Abdullahi Nura), Interu (Theophilus Awua), Bruggeu (David Okereke), na njima je Volpi zaradio cca. 15 mil. eura.

S toliko novaca, Volpi je troškove škole u Abuji mogao podmirivati idućih pedeset godina!

Theophilus Solomon (25), Jamillu Collins (26) i Goodness Ajayi (26) stigli su u Rijeku kao izrazito daroviti tinejdžeri prije desetak godina u prvim kontigentima igrača iz Abuje.

Vrijeme će pokazati da su bili najdarovitiji od svih nigerijskih igrača koji su prošli  filter riječke struke.

Treba naglasiti da su sva trojica uživali naglašeno povlaštene statuse u razvojim procesima, odlazili su na posudbe i više puta dobivali prilike za afirmacijom.

Ni jedan nije uspio postati standardni igrač Rijeke zbog čega je Jamillu Collins postao presedan u povijesti riječke struke!

Nakon pet godina provedenih na posudbama, iz Rijeke je kao slobodan igrač otišao u njemačkog drugoligaša Paderborn s kojim je ušao u prvu Bundesligu.

Iako nikada nije igrao Prvu HNL, postao je standardni bundesligaški igrač i nigerijski reprezentativac, 2019. godine osvojio je broncu na Afričkom kupu nacija, u utakmici za 3. mjesto asistirao je za jedini pogodak...

Goodness Ajayi uživao je najbolji status, tijekom četiri godine odigrao je 29 utakmica za Rijeku prije nego što je otišao u Inter iz Zaprešića, ukupno je odigrao 45 utakmica u Prvoj HNL.

Više nego dovoljno da pokaže koliko može.

Goodness Ajayi prošle sezone igrao je u istoj ligi kao Solomon, nastupao je za kuvajtsku Kazmu.

Trojici spomenutih igrača prema preporukama struke u Abuji može se dodati Geralda Diyokea, koji je odigrao jednu utakmicu za Rijeku u Prvoj HNL.

Diyoke je prošle sezone igrao za Cibaliju.

Od svih igrača iz Abuje danas je na Rujevici ostao samo pričuvni vratar David Nwokolor (fotografija dolje), koji je 2013. godine pod vodstvom pokojnog Boža Matijevića sa selekcijom Abuje osvojio Kvarnersku rivijeru.

Najbolji igrač iste Kvarnerske rivijere, Aliyu Okechukwu, prošle sezone igrao je u trećeligašu Primorcu iz Biograda na Moru.