ADRIAN LIBER DEBITIRAO

Mladi igrač Rijeke izgubio godinu u razvojnom ciklusu!

Ponedjeljak, 05. travnja 2021. 11:16 Napisao/la  Igor Vranić

Koliko treneri Rijeke mogu biti presudni u razvoju mladih igrača u zadnjem razdoblju najbolje se vidi u nastupima Mislava Oršića, Darija Vizingera, Mate Miloša...

Adrian Liber
Adrian Liber

Adrian Liber debitirao je u utakmici 27. kola, mladi veznjak ušao je u igru u 89. minuti umjesto Roberta Murića.

Novi trener Goran Tomić time je dao do znanja da nešto vidi u Liberu za razliku od Simona Rožmana, ali ove sezone od toga više nema koristi ni za klub, ni za mladoga igrača.

Nakon što je tijekom zimskih priprema otpao iz kombinacija bivšega trenera Simona Rožmana, Liber je mogao otići na posudbu u Istru 1961, što je Rijeka odbila.

Liber bi sigurno igrao u mandatu bivšega trenera Istre 1961 Fausta Budicina, zajedno su surađivali u Orijentu 1919.

Razvoj mladih igrača u pravilu traje duže od trenera, Rožman i Liber surađivali su samo tri mjeseca...

Rožman je danas trener Maribora, a Liber je nepovratno izgubio barem godinu dana u razvojnom ciklusu!

Zadnju natjecateljsku utakmicu odigrao je za Orijent 1919 sredinom prosinca prošle godine, do kraja ove sezone više ne bi mogao uhvatiti pravi natjecateljski ritam ni da igra za juniore Rijeke.

Pod uvjetom da će iduće sezone negdje igrati u kontinuitetu, mladom igraču sigurno će trebati barem pola sezone da opet dosegne natjecateljsku formu.

Za igrača u Liberovu dobu najvažnije je igrati na što je moguće višoj razini!

Od Tomića do kraja ove sezone Liber može očekivati pravu priliku u određenim uvjetima, ali nije realno očekivati da će Liber uskoro moći standardno igrati umjesto igrača poput Murića.

Ne smiju razvojni procesi mladih igrača zapinjati na trenerima u nepovoljnom okruženju, pozitivni primjeri (Nevistić, Štefulj) razvoja igrača na posudbama sežu daleko u prošlost, još prije četrdesetak godina na posudbama su igrali (Hrstić/Pazinka, Gračan/Orijent, Mladenović/Zadar...) ponajbolji igrači u klupskoj povijesti.

Koliko treneri Rijeke mogu biti presudni u razvoju mladih igrača u zadnjem razdoblju najbolje se vidi u nastupima Mislava Oršića (Dinamo, A-reprezentacija), Darija Vizingera (Wolsberger, U-21 reprezentacija), Mate Miloša (Osijek)...

Ni jedan nije mogao standardno igrati za Rijeku u mandatu Matjaža Keka!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 44 68
2 NK Osijek 29 66
3 HNK Rijeka 6 51
4 HNK Gorica 16 50
5 HNK Hajduk Split 4 44
6 NK Slaven Belupo -9 31
7 HNK Šibenik -11 29
8 NK Varaždin -29 25
9 NK Istra 1961 -22 24
10 NK Lokomotiva -28 23