RATKO RUDIĆ

Hrvatski sport počiva na dobroj volji lokalnih zajednica

Petak, 13. svibnja 2022. 08:31 Napisao/la  KS

Pratim klubove, reprezentaciju, utakmice, prvenstvo i uživam u vaterpolu bez nekih opterećenja koje sam  imao ranije, kaže Rudić

David Burburan, Samir Barać i Ratko Rudić
David Burburan, Samir Barać i Ratko Rudić Foto: Kristian Sirotich

Ratko Rudić bio je gost Grada Kastva na tradicionalnoj dodjeli godišnjih nagrada za sport.

Jedan od najtrofejnijih trenera u momčadskim sportovima svih vremena u povijesti bio je najveća zvijezda lijepo organizirane manifestacije, stoički je otrpio svaku zamolbu za zajedničko fotografiranje, a oduševio pristupačnošću i neposrednošću, što su i inače odlike ovog velikana hrvatskog i svjetskog vaterpola.

Rudić je ponešto vremena u mirovini, umirovljeničke dane uglavnom provodi u Gorskom kotaru, ali…

- Uvijek sam okupiran nekim vaterpolskim poslovima, što u Hrvatskom vaterpolskom savezu kao član Upravnog odbora i Stručnog savjeta, a imamo i u Italiji jednu organizaciju za razvoj mladih vaterpolista gdje imamo odličan odaziv mladih igrača. Pratim klubove, reprezentaciju, utakmice, prvenstvo i uživam u vaterpolu bez nekih opterećenja koje sam  imao ranije, započet će Ratko Rudić.

Previše je u Vašoj karijeri bilo vaterpola da biste ga se olako riješili, ali sada možda baš na pravi način uživate u njemu?

- Uživao sam i ranije. Naročito onda kada su opterećenja i pritisak bili veliki, to je bilo još veće zadovoljstvo, taj adrenalin…. Ovo sada nema opterećenja, ali zadovoljstvo je veliko. Vaterpolo je moj život, uživam u njemu i vaterpolu sam posvećen u onoj mjeri u kojoj mi dopušta moja sadašnja situacija.

Hrvatski vaterpolo trenutačno, krenulo se u pomlađivanje reprezentacije?

- Točno, krenulo se u pomlađivanje reprezentacije, izašli smo iz jednog perioda COVIDA, ima dosta nepoznanica, ali mišljenja sam da momčad ima velik potencijal. Treba se organizirati dobro, mislim da pred sobom imamo lijepu budućnost.

Rekli ste u Kastvu da sport počiva upravo na ovakvim sredinama, odnosno da bez prave baze nema pravog vrhunskog sporta, što je činjenica. No, hrvatski sport trenutačno nije u baš blistavoj situaciji?

- Nije!  Ova sredina, Kastav, je pozitivna jer ljudi u gradu imaju razumjevanja za sport, a u drugim sredinama nemaju razumjevanja. Neki dan sam razgovarao o tome kako bi bilo da se donese zakon kojim bi se točno  odredilo koliko bi svaka lokalna samouprava morala dati sportu. No, to je nemoguće napraviti. Hrvatski sport počiva na dobroj volji lokalnih zajednica, a ta dobra volja ponekad odlučuje o tome hoćemo li imati dobre sportaše ili nećemo. Na kraju krajeva, nije bitno hoćemo li imati dobre sportaše, bitno je hoćemo li imati zdrave ljude, zaključit će Ratko Rudić.

 

Ratko Rudić i primorjaši

rudic

 

loading...