Igor Pezelj: Dobio sam zanimljivu ponudu iz Kine, gdje je izbornik Ivan Asić

Ponedjeljak, 12. rujna 2022. 11:44 Napisao/la  Boris Kirinčić

Što se mene tiče, ovo je najljepši rastanak koji sam mogao zamisliti nakon deset godina rada u stožeru Ivice Tucka, kaže riječki stručnjak

Igor Pezelj
Igor Pezelj

Na Europskom prvenstvu u vaterpolu u Splitu u osvajanju zlatne medalje osim vaterpolista Ivana Krapića i Josipa Vrlića sudjelovao je još jedan Riječanin.

Igor Pezelj bio je dugogodišnji član stručnog stožera Ivice Tucka zadužen za video-analitiku, riječki stručnjak odlazi u Kinu:

- Što se mene tiče, ovo je najljepši rastanak koji sam mogao zamisliti, odlazim sa zlatom s Europskog prvenstva. Nakon deset godina rada u stožeru Ivice Tucka i šest godina rada s juniorskim reprezentacijama pružila se prilika za novi izazov. S hrvatskom reprezentacijom sam odradio Rio i Tokio, bio sam na pet svjetskih i pet europskih prvenstava, uz sve nastupe u Svjetskoj ligi i kupovima došlo je vrijeme za promjenu. Dobio sam vrlo zanimljivu ponudu iz Kine, gdje je od proljeća izbornik muške reprezentacije Ivan Asić, koji slaže svoj stručni tim. Nakon nekoliko godina suradnje u Primorju i reprezentacijama, Asić me je pozvao da mu se pridružim u novom projektu. Uz Ivana Asića u stožeru je još jedan Hrvat, Zoran Kačić, koji je zadužen za pripremu vratara. Kačić je bio u stožerima Zorana Roja i Ratka Rudića, vrhunski je stručnjak. Pred nama je izazovan i težak zadatak, pokušat ćemo Kineze odvesti na Olimpijske igre u Parizu. Azijske kvalifikacije su sljedeće jeseni i potrebno je uzeti zlato kako bismo otišli na Olimpijske igre. Prva i najveća prepreka je reprezentacija Japana, koja je trenutno najača azijska reprezentacija, a tu su još reprezentacije Kazakstana i Irana, koje su kvalitetom u vrhu azijskog vaterpola. Moj zadatak u stožeru će prvenstveno biti video-analiza, ali i individualni rad s igračima, kaže Pezelj.

Nakon Svjetskog prvenstva ovog ljeta, uoči Europskog prvenstva u Splitu znali ste da možete više?

- Postoji osjećaj kada jednostavno znaš da je to to i da će sve biti dobro! E, pa to je ono što se osjetilo već prošle zime, kada smo se prvi put okupili u ovom sastavu. Jednostavno, pozitivna energija je strujala oko ove momčadi od samog početka. Tako nešto je bilo i 2017. godine, kada smo osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Još uvijek nismo svijesni rezultata koji smo ostvarili. Trenutno smo svi prilično psihički i fizički prazni, mislim da ćemo tek za koji dan osjetiti pravu vrijednost ovog iznimnog rezultata.

Ovo je ipak nova reprezentacija?

- Ovo je još uvijek reprezentacija u stvaranju, mješavina igrača koji su tu već neko vrijeme i novih igrača koji su bili s nama. Nema tu više velikih zvijezda, ali postoji kohezija i zajedništvo, povjerenje svih nas da će svatko odraditi svoj dio posla najbolje što zna i kada radimo svi zajedno, rezultat je morao doći. A onda se dogodi Spaladium Arena i sve nas je to samo nosilo dalje. Pune tribine, navijanje, nešto nezaboravno... Oduševljenje Arenom i publikom iskazali su svi, u razgovorima i s drugim reprezentacijama svi su se složili da je ovo nešto neviđeno u svijetu vaterpola. I onda kada se to sve spoji, dobiješ rezultat koji smo ostvarili.