Davor Perović: Suradnja s Lürssenom sigurno ima određenu težinu što se tiče budućnosti

Subota, 11. lipnja 2022. 15:17 Napisao  I. V.

Stvarno je bilo jako dobro, vjetar od 10 do 25 čvorova na mahove, ovaj će rekord biti jako teško srušiti, kaže idejni začetnik i organizator Fiumanke

Davor Perović
Davor Perović

Središnji događaj 23. Fiumanke počeo je tradicionalnu u subotu u 12 sati, kada je ispred riječkog lukobrana startala Velika Fiumanka.

Završio je na otprilike istom mjestu niti sat vremena kasnije, koliko je talijanskom maxi-krstašu Portopiccolo Prosecco trebalo da postavi novi rekord.

- Prognoza nam nije bila baš sklona, bilo je priče o padu vjetra oko podneva, očito da nas vrijeme voli... Stvarno je bilo jako dobro, vjetar od 10 do 25 čvorova na mahove, najbrži su brodovi odjurili do Kostrene, spustili su se sa spinakerima do Medveje, ovaj će rekord biti jako teško srušiti, naglašava Davor Perović koji više od dvadeset godina pesonificira sva događanja na moru pod nazivom Fiumanka.

Pripreme za Fiumanku traju cijele godine, a najbržem brodu nije trebalo ni sat vremena da uđe u cilj:

- To je za poludit', ha, ha, ha...! Ali bolje nego da su jedrili pet sati, kaže Perović koji se nije umorio nakon 23. po redu Fiumanke.

- Mi smo se pomladili, svaka nas bura vraća nekoliko godina unazad i daje novi poticaj, ha, ha, ha,..., smije se zadovoljni Perović.

Ima Perović itekakvih razloga za zadovoljstvo, Fiumanka svake godine raste, ove se godine prvi put organizitala Studentska regata:

- To je jedini način da ovo radimo uspješno. Ako ne budemo rasli, počet ćemo stagnirati. Studentska regata je bila fantastična, jedrilo se u svim mogućim uvjetima, bilo je svega... Iduće godine studentska regata bit će još veća, dobit će međunarodnu dimenziju, idemo naprijed... Važno je da se Fiumanka vratila u tjedan u kojemu se održavala dvadesetak godina, što nam je bio cilj. Ove godine prvi put se održao Lürssen Kvarner Racing, to je početak nove suradnje. Suradnja s Lürssenom sigurno ima određenu težinu što se tiče budućnosti Fiumanke, trebala bi biti novi poticaj s obzirom na novu marinu, veselimo se tome, ističe Perović.

Program tradicionalno završava u nedjelju:

- U nedjelju se održava windsurf regata na Preluku i druga SUP Fiumanka u riječkoj luci, nakon toga je proglašenje pobjednika, a od ponedjeljka počinju pripreme za 24. Fiumanku, zaključuje Perović.