Peter Kurtović: Uz malo više sreće Fran je mogao osvojiti i medalju

Ponedjeljak, 12. srpnja 2021. 21:43 Napisao/la  KS

Nije Fran postavio tri nova osobna rekorda, on je u osam disciplina popravio svoje najbolje rezultate iz višeboja, lošiji je bio samo na visu i na 1.500 metara, upozorava njegov trener

Fran Bonifačić i Petar Kurtović
Fran Bonifačić i Petar Kurtović

Nije samo Fran Bonifačić bio zadovoljan nastupom u Tallinu, zadovoljan je bio i Peter Kurtović, čovjek koji već nekoliko godina pažljivo brine o njegovom pravilnom atletskom razvoju.

- Bilo je OK. Uz malo sreće Fran je mogao osvojiti i medalju. No, ipak je srušio državni rekord, a to nije jednostavno. I moram odmah reći da velike zasluge za ovaj rezultat pripadaju našem čitavom timu, uz Frana i mene tu je Bojan Marinović, trener Blanke Vlašić pomaže nam kod korekcija u visu, Goran Grd je vrhunski stručnjak za motku, a kako sada u Tallinnu nije mogao biti prisutan uskočio nam je Jura Rovan, ovaj slovenski stručnjak bio je uz mene 4,5 sati kada je Fran skakao motku jer su uvjeti bili nemogući. Naravno, velika zasluga pripada i liječniku Tomislavu Mađareviću, koji se brine o medicinskom dijelu, kao i sportskom psihologu Petru Nikoliću, započet će Peter Kurtović, koji jako dobro zna za što je sve Fran bio spreman na ovom natjecanju pa zbog toga i žali što sve okolnosti nisu bile idealne.

- Nisu dopuštali da se dečki zagriju na disku kako treba, poslije diska drugu grupu odmah su poslali na motku, temperatura je bila 36-38, dva malena suncobrana su im osigurali. Bilo je propusta, ali to valjda tako mora biti. A najviše nam je nedostajao fizioterapeut, Frana sam ja morao masirati, a to nije bilo to. Nije za to kriv Hrvatski atletski savez, takva su jednostavno bila COVID pravila, zbog broja natjecatelja HAS je imao pravo doći s vođom puta i dva trenera, a nastupati na  višeboju bez fizija to je čista katastrofa, nastavit će Peter Kurtović, koji je još jedan „detalj“ želio razriješiti.

- Nije Fran postavio tri nova osobna rekorda, on je u osam disciplina popravio svoje najbolje rezultate iz višeboja, lošiji je bio samo na visu i na 1.500 metara. To što on ima druge rezultate u pojedinačnim disciplinama to je nešto sasvim drugo i to se uopće ne može uspoređivati s višebojem, a ljudi to stalno mješaju. Ti na nekom mitingu na disku imaš šest pokušaja, a na višeboju samo tri. To nije isto. Osim toga, desetoboj je vrlo kompleksna disciplina, pa ja sam nakon prvog dana bio izmožden, kako je onda tek Franu bilo koji je nastupao u tim uvjetima, nastavit će Kurtović, koji ima zacrtan plan što i kako dalje, ali prvo:

- Prvo se mora dobro odmoriti i oporaviti. U desetom mjesecu nastupit će na otvorenom prvnenstvu Slovenije ili u Švicarkoj na mitingu za višebojce. Ali sada se mora oporaviti, pa u Tallinnu je izgubio šest kilograma. Prvo odmor, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje, zaključit će Kurtović.