ZAŠTO HNS SLUŠA UEFA-u?

UEFA navodi da se u HNL ne isplati ulagati

Četvrtak, 02. travnja 2020. 21:26 Napisao/la  Igor Vranić

Ako bi klubovi u bogatoj Belgiji imali više štete nego koristi da se sezona  nastavila ljeti, kakvu korist mogu imati hrvatski klubovi od nastavka sezone?

UEFA navodi da se u HNL ne isplati ulagati

UEFA je odlučila da će se nacionalna prvenstva na kontinentu igrati do rujna ako treba, što u praksi znači da bi se sezone mogle nastaviti početkom srpnja.

Ustupak najbogatijim ligama i klubovima potpuno će poremetiti međunarodni sustav funkcioniranja, počevši od prijelaznog roka do kalendara natjecanja iduće sezone.

Klubovi lige petice ukupno će izgubiti oko 3,5 milijarde eura ako se prvenstva ne nastave, nacionalni savezi moraju štiti interese svojih klubova.

Čije interese štiti HNS ako bi hrvatski klubovi najmanje izgubili kada bi se sezona odmah prekinula?

Ako se HNS povodi interesima UEFA-e, onda treba znati kako UEFA tretira hrvatsku ligu.

Prema službenom izvještaju UEFA-e o stanju u europskom klupskom nogometu za 2018. godinu, hrvatski klubovi od televizijskih prava zarađuju zanemarivih 4 posto od ukupnih prihoda!

U izvještaju objavljenom ove godine, hrvatska liga nalazi se na 27. mjestu po ukupnim prihodima, čak 141 posto iznosi omjer transfera u odnosu na ukupne prihode.

Hrvatska liga bilježi pad broja gledatelja od 5 do 15 posto, na plaće se troši više od prihoda (105 posto), operativni troškovi čine čak 74 posto ukupnih rashoda, profitabilnost je na nevjerojatnih -40 posto.

Drugim riječima, HNL je prema izvještaju UEFA-e loš proizvod u kojega se ne isplati ulagati, HNS godinama nije u stanju osmisliti profitabilan projekt kao što su uspjeli mađarski, poljski, ciparski, izraelski i slični savezi. 

Nije ga ni mogao osmisliti budući da je Zdravka Mamića zadnjih dvadeset godina zanimalo samo koliko će biti profitabilan projekt Dinamo.

Prema izvještaju UEFA-a, hrvatska liga nalazi se na 24. mjestu prema prosječnim prihodima, ali bez prihoda Dinama pada ispod 30. mjesta.

Što to znači za prihode hrvatskih klubova u ovom trenutku?

To znači da su hrvatski prvoligaši prisiljeni još barem dva mjeseca održavati hladne pogone prije nego što se prema prognozama epidemiologa steknu donekle normalni uvjeti za treniranje.

Do tada će više izgubiti nego što će zaraditi ako se prvenstvo bude igralo ljeti!

Čak 17 od 24 klubova s pravom glasa u udruzi belgijskih klubova zatražili su od saveza da odmah prekine sezonu.

Ako bi klubovi u bogatoj Belgiji imali više štete nego koristi da se sezona u Jupiter Pro ligi nastavila ljeti, kakvu korist mogu imati hrvatski klubovi od nastavka natjecanja u HNL-u?