DARKO MAJNARIĆ

U Dolcu se još tada moglo napraviti pomoćno igralište

Utorak, 26. studenog 2019. 21:55 Napisao/la  Igor Vranić

Radit ću ovaj posao dok god mogu, dok se ovako osjećam, kaže najstariji aktivni trener u regiji i kapetan momčadi Orijenta koja je uspjesima u kupu obilježila osamdesete godine

Darko Majnarić
Darko Majnarić

 

Darko Majnarić postao je najstariji trener u regiji otkada je na početku sezone preuzeo momčad Rikarda Benčića.

- Zadnjih desetak godina radio sam s djecom, u zadnjem razdoblju radio sam u Orijentu 1919. Kada je klub ušao u viši rang, stručni kriteriji su se povećali. Ja više nisam zadovoljao kriterije sa svojom licencom. Zvao me Zdravko Čupković, ponudio mi je da preuzmem momčad Benčića, nisam puno razmišljao iako nikada nisam radio na tom nivou. Trebalo mi je neko vrijeme da sve snimim, imam skupinu od petnaestak vrijednih igrača, krenuli smo lošije, kasnije smo se počeli dizati. Desetak igrača zbilja ozbiljno radi, pokušavaju pozitivno razmišljati, poslušaju što im se kaže, a poslušam i ja njih koji put. Rikard Benčić je lani imao problema s borbom za ostanak do kraja sezone, ove sezone prema svim pokazateljima trebali bismo biti malo mirniji. Čupković se trudi oko kluba, Benčić je jako puno izgubio kada je preminuo Dragan Vranješ, koji je bio alfa i omega kluba, kaže 69-godišnji Majnarić

Darko Majnarić bio je kapetan momčadi Orijenta koja je obilježila razdoblje početkom osamdesetih (donja fotografija), kada je trećeligaš s Krimeje eliminirao nekoliko prvoligaša da bi igrao četvrfinale kupa bivše države.

- Dvije godine zaredom Orijent je igrao četvrtfinale kupa. Prve sezone prvo smo eliminirali Zagreb u Kranjčevićevoj, pa OFK Beograd na Krimeji, ispali smo od Budućnosti na jedanaesterce. Drugu sezonu nisam igrao do kraja spletkom okolnosti, trener Joško Skoblar je donio odluku da mu više ne trebam. Te sezone Orijent je eliminirao Olimpiju u Ljubljani, na Krimeji je izgubio od Sarajeva. Lijepo se toga sjetiti! Postojala je kvaliteta, imali smo uigranu momčad koja je bila dobro vođena. Mislim da smo tih sezona trebali više napraviti u prvenstvu, jer smo imali kvalitetu. Očito je onda trebalo raditi ovo što danas rade veliki klubovi, koji imaju po 30 igrača pa treneri stalno mijenjaju. Ipak je to bilo malo prenaporno za nas, sjećam se da smo doma nekoliko utakmica zaredom igrali nerješeno. Ugodno je bilo biti igrač Orijent u to doba, iz te momčadi  šest, sedam igrača igralo je prvu ligu: Mustać, Tičić, Stilinović, Miočić, Koljanin, Milenković, Nikolić, Trošelj... Lijepe uspomene, prisjeća se Majnarić.

Danas su druga vremena, sve se promijenilo, jedino što atmosfera oko Orijenta neodoljivo podsjeća na dane kada su se na Krimeji slavile pobjede protiv prvoligaša:

- Ne idem zadnjih mjeseci na utakmice, vidim da se pogodilo s dovođenjem igrača, očito je u pitanju kvaliteta, dobar rad i vođenje... Meni je to sve nekako prebrzo došlo, sada se opet priča o prvoj ligi iako je to prema mojem mišljenju utopija bez uvjeta. Dobro je netko rekao da se ne može razmišljati ni o kakvom iskoraku bez adekvatnog pomoćnog igrališta, ne znam koliko je pametno razmišljati o prvoj ligi ako nemaš osnovne uvjete, smatra Majnarić.

Osamdesetih se treniralo na igralištu u Dolcu, danas ni to toga više nema:

- Da se željelo, još tada se u Dolcu s dva bagera i valjkom moglo napraviti pravo pomoćno igralište! Koliko znam, kasnije su problem postali vlasnički odnosi, prisjeća se Majnarić.

U subotu Orijent 1919 u HKD-u na Sušaku slavi stogodišnjicu:

- Drago mi je da ću moći prisustvovati jednoj takvoj svečanosti. Imao je Orijent uspona i padova u proteklih sto godina, ali je uvijek bio pozitivna priča. A da li se u nekim povijesnim razdobljima moglo nešto napraviti drugačije, to je netko drugi trebao razmišljati. U ovom trenutku čini mi se da je situacija u klubu opet obećavajuća, organizacija kluba je na visokoj razini na čelu s predsjednikom Matijašom, a sve drugo će vrijeme pokazati, govori Majnarić koji još uvijek igračima Rikard Benčića nije dao slobodno uoči zimske stanke:

- Radit ću ovaj posao dok god mogu, dok se ovako osjećam. Došao sam u zdravu sredinu, ostajem do kraja sezone sigurno, a onda ćemo sjesti i razgovarati. Razmišljam o tome, u svibnju ću napuniti 70. godina, trebao bih se možda malo odmoriti, ali meni vrag ne da mira. U tome sam cijeli život, još se osjećam sposobnim. Ne vjerujem da bih se bolje osjećao da ništa ne radim. Uostalom, nema debelih ili mršavih, starih ili mladih trenera. U ovom poslu jedino vrijediš ako imaš rezultata. A što drugo!?, naglašava Majnarić.

Ima jedna aktualnost vezana za Majnarićeve igračke dane na Krimeji.

Aktivan je još jedan poznati igrač Orijenta iz sedamdeseth godina, Luciano Celić koji će 12. prosinca ove godine navršiti 74. godine, bio je u zapisniku zadnje utakmice Klane ovog tjedna kao predstavnik kluba:

- Moram ga stići, ha, ha...!


Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT