REDOVNA SKUPŠTINA RSS-a

Darko Dunato: Sebi ste postali bitniji od klubova!

Četvrtak, 06. prosinca 2012. 21:51 Napisao/la  Ivan Milatić

Prihvaćam samo objektivni dio lavine kritika, rekao je pročelnik Veljko Karabaić

 

 

 

Posljednja sjednica Riječkog sportskog saveza (RSS) u ovome sazivu i pod predsjedanjem Roberta Zekića protekla je u prilično žustrim tonovima u kojima je prednjačio Darko Dunato. Čovjek koji je pokrenuo pa odustao od inicijative za sazivanjem Izvanredne skupštine zbog stanja u riječkom sportu, vrlo je žustro i angažirano zastupao svoje stavove.

Sažetak Skupštine, koja je trajala preko dva sata, može se svesti na sljedeće: planirana sredstva za riječki sport u 2013. godini iznosila su 15 milijuna kuna da bi u četvrtak bio ponuđen iznos od 12.303.000 kuna. Do sjednice Gradske skupštine 20. prosinca morat će se odrediti iznos koji će biti usvojen u gradskom proračunu za 2013. godinu. Od kapitalnih investicija ostala je smo izmjena travnjaka na SRC Belveder, a ono što je još zanimljivo jest činjenica da će se Izborna skupština RSS održati za dva, tri tjedna.

Problemi su počeli već kod utvrđivanja dnevnog reda kada je Darko Dunato bio protiv toga da se raspravlja o Prijedlogu programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke. Njegov je prijedlog ostao usamljen pa se o javnim potrebama raspravljalo bez obzira na činjenicu da su brojke o kojima se raspravljalo postale poznate tek u četvrtak oko 13.30 sati.

 Robert Zekić govorio je o ozbiljnom investicijskom ciklusu u sportsku infrastrukturu. Potom je govorio i o izvanrednim rezultatima riječkih sportaša, ali i o činjenici da bi trebalo pamtiti samo ono dobro.  Zekić se zahvalio svima s kojima je surađivao u sedam godina svoga predsjedavanja RSS-om. Financijska situacija jest teška, ali 22 od 24 mjesečne obaveze sa pozicija treninga i natjecanja su riješena, dok će se zaostaci s pozicije stipendija biti riješena unutar sedam do deset dana. RSS je digao kredit na iznos od 1.036.000 kuna kako bi isplatio sve dugove prema klubovima što je među skupštinarima prihvaćeno s očitim odobravanjem

- Volio bih da se dug ne poveća dogodine. Slažem se s time da je dinamika problem. Mi smo tijekom 2012. godine bili u kašnjenju i preko pet mjeseci, rekao je rukovoditelj financija i marketinga Henrik Grubiša.

Novi članovi RSS-a
Novi članovi Riječkog sportskog saveza postali su: Sportsko rekreativni klub Atlantida Moto klub Kvarner i Streličarski klub Ajkule.

Darko Dunato je oštro odgovorio:

- Mislim da nismo imali svi ravnopravan položaj. Ne želim da se bude po onome pola pijem, pola šarcu dajem. Mislim da ste postali preskupi i da ste postali sebi bitniji od klubova. No sada, na kraju godine ipak se uz malo buke uspjelo postići nekakvu ravnotežu. Ali zbog te loše dinamike brojni su treneri ostajali bez svojih hranarina. Tko je za to kriv i tko za to odgovara, upitao je Dunato.

Nakon izbora radnih tijela i podnesenog izvješća o radu za 2011. godinu uslijedila je očekivano žustra rasprava o financijskom stanju u riječkom sportu, ali i o prijedlogu javnih potreba u sportu za 2013 godinu.

Skupštinarima se obratio pročelnik gradskog odjela za sport Veljko Karabaić, koji je pokušao ublažiti strasti i primiriti sitaciju, ali prema rečenom na skupštini pred riječkim sportom i sportašima još je jedna teška godina.

Govorilo se krajem 2012. o stanju u 2011., ali je to zapravo priča u nastavcima koja kao zajednički nazivnik ima recesiju. Osim ulaska privatnog kapitala u sport glavni unos sredstava je bio i ostao proračun Grada Rijeke.U 2011. godini izvršeno je prema klubovima 87% obveza, na taj način dovedeni su u pitanje opstanci manjih klubova. Cijena korištenja objekata u 2011. godini procijenjena je na 32 milijuna kuna, a sportskim klubovima kao krajnjim korisnicima uplaćeno je 9.600.000 kuna.

Darko Dunato još je jednom "bocnuo " skupštinare rekavši da je svega 15% klubova dobilo puni iznos novca za 2011. godinu dok su svi ostali dobili između 79 i 81%.

- Svi ti novci uzeti su sa pozicije naših režijskih troškova i dobavljača. Mi smo ti koji smo željeli pomoći klubovima. Nismo mi uzeli jednom klubu da bismo drugome dali. Mi smo se odlučili zamoliti dobavljače da pričekaju. Kako bismo pomogli klubovima mi smo u dugu prema, npr. Autotroleju, 140.000 kuna. Odgovorno tvrdim da ovdje nema govora ni o kakvoj privilegiranoj listi klubova. Ta su sredstva uzeta našim dobavljačima i zbog toga smo u minusu. Reći ću vam i da smo posuđivali novce od drugih klubova kako bismo spasili situaciju, rekla je tajnica RSS-a Verica Mance što nije zadovoljilo Darka Dunata, koji se zalagao za svoj MRK Kozala, ali i za HKK Pleter.

Livio Smilović najstariji član RSS-a
Najstariji član Skupštine RSS-a i po godinama i po stažu je gospodin Livio Smilović koji je predstavnik veslanja osam mandata ili 32 godine. Nema nikakve sumnje da gospodin Smilović pamti svakakva vremena od "sofke" na ovamo, ali kako sam kaže rijetko kada su vremena bila ovako teška za sport i sportaše. Da stvar bude gora niti prognoze za skoru budućnost nisu blistave.

- Nekada se moglo, ali danas ne može niti Grad, niti RSS riješiti sve financijske probleme i stavke klubova. Oko milijardu kuna uloženo je samo u objekt bazena u posljednjih šest godina. Da toga nije bilo vjerujte ne bi bilo niti ovih velikih uspjeha u sportu. I još samo nešto. Odgovorno tvrdim da RSS ne zadržava novce. Ljudi, problem je u proračunu. Ja prihvaćam samo objektivni dio ove lavine kritika, rekao je pročelnik Karabaić

- Smatram da bi u ovom trenutku u kojemu živimo sport trebao biti luksuz. Smatram da smo nerealni i bahati u našim prohtjevima. Mislim da nas iz ove situacije može izvući samo to da zajedno radimo za sve sportove, da ne bude animoziteta kakvi se sada vide, rekla je Vera Begić Blečić.

  Branko Brdar "dolio je ulje na vatru" rečenicom:

- Ja znam da ima privilegiranih klubova u riječkom sportu i uvjeren sam da nije svima od tih 20% privilegiranih taj novac zaista bio potreban, oni su samo snalažljiviji od ostalih i znaju kada treba pitati.

Ta je njegova tvrdnja pogodila Veru Begić Blečić, koja ga je upitala ima li dokaza za svoje tvrdnje. Brdar joj je odgovorio na prilično neprimjeren način tvrdnjom:

- Vi ste premladi.