Promovirane monografije „Zlatna knjiga boćanja“ i „Boćanje u Istri–tko i što?“

Srijeda, 05. rujna 2012. 15:06 Napisao/la  Valentina Prokić

– Monografijom smo na jedno mjesto pokušali staviti sve što se u hrvatskom boćanju događalo u posljednjih 60 godina. Boćanje u hrvatskoj dobilo je svojevrsni legitimaciju, rekao je Šime Bulić, predsjednik HBS-a

U sklopu Europskog boćarskog prvenstva, kojega je domaćin Pazin, u maloj koncertnoj dvorani Spomen doma uz nazočnost mnogih uglednih gostiju  promovirane su  dvije monografije, „Zlatna knjiga boćanja“  izdana od strane Hrvatskog boćarskog saveza, te  „Boćanje u Istri–tko i što?“  izdanje  Istarskog boćarskog saveza.

Monografije su svaka za sebe posebna cjelina u kojoj je sakupljena povijest u proteklom razdoblju. Autorima je zajedničko da govore o jednom od najtrofejnijih hrvatskih  sportova, boćanju, koje je nepravedno zapostavljeno od strane medija, pa tako i u smislu izdanih sportskih publikacija na tu temu. Monografija „Zlatna knjiga hrvatskog  boćanja“ čiji su autori Damir Škrapa i Eduard Hemar izašla je povodom 60-godina krovne hrvatske boćarske organizacije.

- Nakon nekoliko godina velikog truda i mogu reći hrabrosti za ovakav projekt u ovo vrijeme, uspjeli smo izdati knjigu. Naravno da je pripomogla velika suradnja svih naših saveza, rekao je predsjednik HBS-a Šime Bulić.

– Monografijom smo na jedno mjesto pokušali staviti sve što se u hrvatskom boćanju događalo u posljednjih 60 godina te nadam se da smo napravili dobar posao. Boćanje u hrvatskoj dobilo je svojevrsni legitimaciju, dodao je Šime Bulić.

Dvadeset godina djelovanja Istarskog boćarskog saveza, koja su doduše sljedeće godine, bio je povod objavljivanja monografije „Boćanje u Istri –tko i što?“ autora Franka Bude.

- Monografiju su ispisali istarski boćari, boćarice, boćarski entuzijasti i svi oni koji  su dali dio sebe da taj sport zaživi, rekao je predsjednik IBS-a Valter Krizmanić u osvrtu na knjigu.

- Mi smo samo prikupili i zapisali  povijest, ono što je prije nas netko napravio. Sada je to na jednom mjestu ostavljeno budućim generacijama na brigu da nastave dalje, dodao je Krizmanić.

Cijelo vrijeme predstavljanja naglašavana je potreba da se više zapne i pokuša svim sredstvima doći do primanja boćanja u olimpijsku obitelj. Kako je to biti olimpijac i to onaj vrhunski, najbolje je  prisutnima mogao posvjedočiti Giovanni Cernogoraz, naš zlatni olimpijac, koji je kao posebni gost uveličao promociju unijevši dašak Olimpijskih igara.

Naravno, da nisu zaboravljeni i oni koji imaju pravo biti ponosni na promociju, ne samo zato što su dio tih monografija, nego su i jedni od najzaslužnijih što se danas uopće kod nas priča o boćanju na takvoj razini. Tu spadaju  prije svega Aleksandar Anzur, dopredsjednik Svjetske boćarske federacije i njezin počasni predsjednik  Alphonse Lagier–Bruno, kojima su se domaćini odužili prigodnim darovima.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT