Riječanin Matija Jurišić otišao u Crnu Goru po bodove u hrvatskom prvenstvu

Petak, 09. srpnja 2021. 17:56 Napisao/la  Miroslav Krpan
Matja Jurišić
Matja Jurišić Foto: Miroslav Krpan

U susjednoj Crnoj Gori, na poznatoj brdskoj stazi Kotor-Trojica, dugoj 4.350 metara, održava se međunarodna automobilistička utrka „Kotor 2021.“, što se uz FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, Šampionat Crne Gore, te Kup Kotora, vozi i za Prvenstvo Republike Hrvatske.

Organizatoru, Auto moto sportskom klubu Kotor, pristiglo je 86 prijava iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Poljske.

Na četvrtoj ovogodišnjoj utrci Prvenstva Republike Hrvatske, samo sedam dana nakon Malačke, očekuje se start 31 vozača iz 13 hrvatskih klubova.

Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), s dvije pobjede i jednim drugim mjestom, lider je prvenstva Kategorije I i sa znakovitim bodovnim odmakom od dvojice konkurenata za visok plasman dočekuje četvrtu utrku.

Drugi je najuspješniji automobilist sezone 2020., najmlađi hrvatski državni prvak, 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić, koji u domaćem brdskom prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka, a uz domaće utrke nastupa i na utrkama FIA Prvenstva Europe sa zavidnim plasmanima s obzirom da mu je ovo tek druga automobilistička sezona.

Za vodećim zaostaje devet, a ima bod prednosti ispred zasigurno najvećeg Perekovićeva rivala za titulu državnog prvaka Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica).

Pereković je bodovno dominantan i na čelu ljestvice najbrojnije domaće Grupe E1, dok je borba za čelnu poziciju preostale dvije grupe izuzetno gusta.

U grupi N klupski dvoboj AK Dubrovnik Racing, vodećeg Crnogorca Nikole Radnjića s tek bod i pol prednosti ispred aktualnog prvaka iz 2020. godine Đive Franića.

U grupi A kontinuitetom pobjeda, otkako je startao na brdskim prvenstvima, vodeći je Matija Jurišić, dok Borna Vlašić, koji zaostaje tek 2,5 boda, propušta nastup u Crnoj Gori.

Prva utrka sezone na Sljemenu utemeljila je znakovitu bodovnu prednost braniteljima naslova Autoklubu Dubrovnik Racing u konkurenciji ekipa.

Drugoplasirana ekipa AK Župa Dubrovačka teško može do jeseni nadoknaditi čak 34 boda zaostatka, tim više što Dubrovčani imaju impozantnu „klupu rezervi“ za prestižne bodove u brojnim klasama.

Subotnji treninzi na rasporedu su u 12 sati, a prva od dvije bodovne vožnje sutradan, 11. srpnja u 11 sati.