OKTANCI GASE MOTORE Opatijski rally odgođen za studeni, grobnički automotodrom zatvorio vrata

Utorak, 17. ožujka 2020. 13:18 Napisao/la  Miroslav Krpan
OKTANCI GASE MOTORE Opatijski rally odgođen za studeni, grobnički automotodrom zatvorio vrata

Hrvatski auto i karting savez „suspendirao“ sezonu do 1.svibnja – za sada

Prije desetak dana Rally Kumrovec bio je tek prva automobilistička manifestacija, od 50-tak koliko ih je upisano u kalendar ovogodišnje sezone Hrvatskog auto i karting saveza.

Protekao je i više nego dobro, uz veliki broj posada iz čak devet zemalja i pred velikim brojem gledatelja, tijekom dva dana, duž svih brzinaca.

Ali, ciljnom zastavom tog natjecanja, na žalost zbog objektivnih okolnosti u kojima smo se svi našli, privremeno je spušten zastor hrvatskog automobilističkog sporta.

Upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza, sukladno nastaloj pandemiji i poteškoćama uzrokovanih širenjem virusa „Covid-19“ (korona), te preporukama nadležnih državnih i sportskih institucija donio je odluku o prekidu svih natjecanja, nacionalnih i regijskih, kao i seminara za suce i vozače, te sjednica odbora i komisija svih razina do 1.svibnja 2020.

Ova se restrikcija ne odnosi jedino na natjecanja digitalnog motorsporta, ove godine najvljenog kao nove „discipline“ u domaćim okvirima, čiji bi početak trebao biti kroz koji tjedan.

Uz sve to, svim nositeljima HAKS-ovih sportskih licenci preporučeno je da ne participiraju na bilo kakvim automobilističkim i karting natjecanjima izvan Hrvatske, u istom vremenskom periodu, za sada slijedećih 40-tak dana.

Termin održavanja promijenit će tako autoslalom u Prelogu, predviđen 28. ožujka, Rally Opatija s početka svibnja ima namjeru „preseliti“ u drugu polovicu studenog, a u kalendaru su „prekriženi“ do daljnjega kronometar vožnja u Taru (5. travnja), ocjensko-spretnosne vožnje u Dugom Selu i brdske utrke u Makarskoj, planiranih za 19. travnja.

Otkazano je i bodovanje Kupa Hrvatske u kartingu na utrci u Austriji (20. ožujka).

Za sada opstaje termin međunarodne brdske utrke Stubičke Toplice (10. svibnja), ali s podsvijesnom mogućnošću orgode, dok je jedno natjecanje otkazano iz tehničkih razloga.

Naime, AK Poreč Motorsport otkazao je kronometar za PH u Labinu 26. travnja obzirom na nemogućnost korištenja određenih površina industrijske zone koje su trebale biti dio provođenja natjecanja.

Da li će sve odgođene priredbe u dogledno vrijeme, kada se zloglasni virus povuče iz naše svakodnevnice i omogući nam normalniji životni tijek, pronaći nove slobodne termine teško je reći.

Mnogi će pokušati „pobjeći“ u krajnju jesen, ali tada će ili biti, da se našalimo „srijedom i subotom“ vožene utrke, ili istog vikenda na pet strana Hrvatske pet različitih utrka.

Vrijedi spomenuti da je i Automotodrom Grobnik, za sada do početka travnja, obustavio sve aktivnosti korištenja staze i objekata jedinog nam i kultnog oktanskog „svetišta“.

No, kako god bilo, samo ne ovako.

Korona je najlošiji sponzor sporta.

Zato, zdravlja i igara!

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT