MARINKO KOLJANIN

Meni kriteriji RSS-a nisu jasni, nogomet je zakinut

Četvrtak, 25. studenog 2021. 11:35 Napisao/la  SC

Po kriteriju popularnosti i masovnosti nogomet je zaslužio dobiti nešto. Prije svega Orijent 1919, koji je iza Rijeke nositelj kvalitete u gradu, tvrdi dopredsjednik Orijenta 1919

Marinko Koljanin
Marinko Koljanin

Grad Rijeka i Riječki sportski savez potpisali su s Erste bankom ugovor o donaciji 300 tisuća kuna, sredstva su to što će odlukom Riječkog sportskog saveza biti proslijeđena Ženskom rukometnom klubu Zamet, Boćarskom klubu Vargon, Vaterpolskom klubu Primorje Erste banka i Košarkaškom klubu Kvarner 2010.

Odluka o raspodjeli sredstava izazvala je dosta polemika i nezadovoljstva u riječkom sportskim krugovima pa su na press konferenciji Orijenta 1919, a uoči utakmice protiv Croatie Zmijavci, novinari za komentar zatražili od Marinka Koljanina.

Je li nogomet zakinut ovakovom odlukom?

- Nogomet je zakinut, to godinama govorim. Nogomet dugo nije imao člana Izvršnog odbora, čak niti člana Skupštine. U jednom momentu sam to bio ja. Meni kriteriji nisu jasni i transparentni, ali pravo je Riječkog sportskog saveza da je odlučio kako je odlučio. Po kriteriju popularnosti i masovnosti nogomet je zaslužio dobiti nešto. Prije svega Orijent 1919, koji je iza Rijeke nositelj kvalitete u gradu. Međutim, nisam iznenađen time. U Skupštini RSS-a sjedi 40 predstavnika, a samo jedan predstavlja nogomet! Tvrdio sam da, s obzirom na masovnost, u IO-u RSS-a trebaju biti dva predstavnika nogometa od 12, a nema niti jednog. Prema tome, nogomet je godinama u gradu Rijeci i sportskim tijelima bez, uvjetno rečeno, lobija. Budući da ne postoje jasni i transparentni kriteriji događa se ovo što se dogodilo. Dakle, respektiram te klubove, ali svi znamo da se godinama priča o dugovima u Kvarneru 2010 i Ženskom rukometnom klubu Zamet. Iako je bivši gradonačelnik u nekoliko navrata govorio o tome kako su dugovi sanirani, ovdje je očito da se opet nešto sanira. Iako, vide se neki pomaci u financiranju sporta u gradu. Čestitam novom gradonačelniku koji je dao 1,9 milijuna kuna više za programe sporta pa ćemo doći na onih 12 milijuna ukupno o čemu smo govorili. Međutim, ima gradova poput Bakra ili Opatije koji u postotku daju više za potrebe sporta. Nažalost, u Rijeci to nije tako...

Gdje ste trenirali posljednjih tjedana?

- To je strašan problem za trenera i momčad. Selimo se kako bismo sačuvali naš teren jer drugačije ne možemo. Govorio sam godinama s pozicije gradskog vijećnika da je nogomet zakinut. Imamo kronični nedostatak terena, ali i kvalitetnih terena. Čujemo da će se godinu dana nakon potpisivanja sporazuma Županije i Grada krenuti u radove na zamjeni umjetne trave. Međutim, tek na jednom od tri igrališta koja su u očajnom stanju. Što se tiče izgradnje novog igrališta u kampusu, koje bi rasteretilo postojeća, ne vidim neke naznake pomaka. Mi se snalazimo, negdje plaćamo termine, a imamo dogovor za korištenje igrališta u Bakru koje je sada napušteno jer je Krasica glavni teren Borca.

Uvjeti za trening se nisu promjenili 40-50 godina?

- Grad Rijeka u zadnjih 70 godina nije napravio niti jedno nogometno igralište! Dakle, kamp na Rujevici je sagradio Damir Mišković privatnim kapitalom, pomoćno igralište na Kantridi je napravljeno bespravno zahvaljujući NK Rijeci. Igrališe na Podmurvicama i Rujevici su napravile tvrtke, INA i Luka RIjeka. Dakle, grad Rijeka nije napravio niti jedno igralište u 70 godina. Svjedočimo da igrališta grade Viškovo, Kostrena, Bakar... A u gradu Rijeci je veselje da će svake godine možda obnoviti jedno igralište koje se trebalo obnoviti prije 10 godina, zaključio je Marinko Koljanin.

 

Druga HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Varaždin 9 27
2 Orijent 1919 4 26
3 Rudeš 13 25
4 Dubrava Tim kabel 9 25
5 Croatia Zmijavci -2 24
6 Jarun 3 23
7 Dugopolje -2 21
8 Osijek II -1 20
9 BSK -6 20
10 Cibalia -2 19
11 Inter Zaprešić -4 19
12 Dinamo II -3 18
13 Sesvete -2 17
14 Kustošija 0 15
15 Solin -8 14
16 Opatija -8 11