DVADESETI ROĐENDAN

Sportski savez Grada Opatije svečano obilježio godišnjicu

Petak, 16. studenog 2018. 10:35 Napisao/la  SC

Opatija je grad sporta, kaže Fernando Kirigin

Sportski savez Grada Opatije svečano obilježio godišnjicu

 Svečanom proslavom u Centru Gervais 15. studenog Sportski savez grada Opatije obilježio je dvadeset godina svog osnutka i djelovanja.

Mnogobrojni sportaši, treneri, sportski djelatnici i građani okupili su se kako bi proslavili obljetnicu, a dobrodošlicu im je poželio predsjednik Sportskog saveza Fernando Kirigin.

- Nije ovo samo priča o osnivanju Sportskog saveza grada Opatije, već je to i podsjećanje na razvojni put, na uloženi trud više generacija sportaša, sportskih djelatnika i prijatelja opatijskog sporta, kao i na uspjehe koji su doveli do toga da je Opatija danas Grad sporta koji svojom sportskom infrastrukturom privlači mnogobrojna domaća i međunarodna natjecanja, sportske kampove i pripreme nacionalnih selekcija. U opatijskim su klubovima stasali mnogi državni, europski i svjetski prvaci, a broj građana uključenih u rekreaciju daleko je iznad hrvatskog prosjeka. Opatija ima bogatu sportsku povijest stariju od 100 godina. Od prvih sportskih manifestacija pa do danas, opatijska se „sportska obitelj“ udruživala na razne načine i djelovala pod raznim imenima. Prije 20 godina, 10. veljače 1998. godine, odobren je upis Zajednice športskih udruga grada Opatije Športski savez grada Opatije u Registar udruga Primorsko goranske županije s ciljem razvitka i promicanja sporta i sportske rekreacije, kao i poticanja vrhunskog sportskog stvaralaštva te objedinjavanja i usklađivanja aktivnosti i programa rada svojih članica, istaknuo je Kirigin.

Čestitke su slavljenicima uputili zamjenici gradonačelnika Emil Priskić i Vera Aničić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić, član Županijske skupštine PGŽ Marko Mataja Mafrici, predsjednik Zajednice sportova PGŽ Veljko Karabaić i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora i voditelja Ureda za programe lokalnog sporta Siniša Krajač.

Prikazan je promotivni film o radu Sportskog saveza, njegovoj prošlosti, razvoju, kao i ciljevima za budućnost te su uručene zahvale i plakete ljudima i ustanovama koje su tijekom godina pružali podršku i pomoć u radu Sportskom savezu te razvoju sporta u Opatiji.

Plakete i zahvale dobili su Ljiljana Korić, Jagoda Mozetić, Kristina Tubić, Zlata Torbarina, Vladimir Brnečić i Franjo Dobrila te Društvo „Naša djeca“ Opatija, Osnovna škola „R. K. Jeretov“, Radnik d.d., Ugostiteljska škola, Zajednica sportova PGŽ-a, PGŽ, Hrvatski olimpijski odbor, Thalassotherapia i Grad Opatija.

U glazbenom dijelu programa nastupili su opatijski jedriličar i glazbenik Duško Jeličić Dule i Bonaca.

Nakon službenog dijela, proslava je nastavljena u foajeu Centra Gervais uz slavljeničku zdravicu i prigodni domjenak.

Sportski savez grada Opatije pod ovim imenom djeluje od 1998. godine.

Prvi je predsjednik bio Vladimir Brnečić koji je funkciju obnašao do 2002. godine, a i danas je dio opatijske sportske zajednice.

U njegovom mandatu uvedeni su sportski pregledi za mlade sportaše u Thalassotherapiji te je podignut Balon na Gorovu, koji je poboljšao i unaprijedio uvjete treniranja dvoranskih sportova u Opatiji.

U rujnu 2002. godine izabrano je novo rukovodstvo na čelu kojeg je bio Franjo Dobrila, koji je ponovno izabran na funkciju predsjednika i u sljedećem mandatu, a nakon koje obavlja i funkciju člana Izvršnog odbora.

Kao predsjednik marljivo je radio na unaprjeđenju uvjeta sporta u Opatiji, obnavljanja sportskih objekata i infrastrukture, poput boćališta i nogometnog igrališta kao i nabavke sportske opreme, a kao član Izvršnog odbora na razvoju i promociji sporta.

Nakon njega 2011. godine za predsjednika je izabran Fernando Kirigin, koji je izabran i u sljedećem mandatu te funkciju predsjednika obnaša i danas.

Sportski savez grada Opatije je Zajednica sportskih udruga koja broji 36 članica s preko 1.200 registriranih sportaša, od čega se više od 750 odnosi na ekipe podmlatka, odnosno na djecu do 18 godina uključena u 23 olimpijska ili neolimpijska sporta.

- Glavne smjernice djelovanja su transparentnost u radu, dostupnost informacija te motiviranje članica da se kroz prijedloge, sugestije, stavove i mišljenja aktivno uključe u rad saveza. Formirana je internet stranica saveza te ažuriran registar sportaša i članova Saveza. Provode se besplatni liječnički pregledi, podigla se razina manifestacije „Sportaš godine“ te je uvedeno redovito financijsko nagrađivanje vrhunskih sportaša i primanje kod gradonačelnika. Već petu godinu zaredom organizira se manifestacija „Opatijski sportski dan“ koju posjećuje 600 djece osnovnoškolske i vrtićke dobi te se izdaje brošura „Reci da sportu u Opatiji“ za djecu, roditelje i sve zainteresirane. Izgradnjom sportske dvorane 2013. godine otvorena je nova stranica za dvoranske sportove te su stečeni i osnovni preduvjeti za bavljenje sportskim turizmom, istaknuo je predsjednik SSGO Fernando Kirigin.

Još davne 1887. godine u Opatiji je djelovao prvi jedriličarski klub na Jadranu, Union Yacht Club Quarnero, 1904. godine osniva se društvo „Sokol“ kao klub za tjelovježbu, čiju okosnicu čine nogometaši, ali su prisutni i ostali sportovi poput plivanja, veslanja, biciklizma i atletike.

Opatijski nogometaši svoju prvu službenu utakmicu igraju 1911. godine na Sušaku, prvo atletsko prvenstvo u Opatiji održava se 1913. godine, a 1923. godine igra se i prva utakmica u hazeni – sportu sličnom rukometu.

Bogata povijest sporta u Opatiji bila je temelj razvoja sporta i rekreacije, kao i poticaj za razvoj u budućnosti.