MLADEN MIŠKOVIĆ

Kostrena, Bakar, Kraljevica i Čavle mogli bi zajednički izgraditi bazen

Utorak, 05. veljače 2019. 18:14 Napisao/la  Igor Vranić

Troškove bi trebalo  podijeliti,  kaže predsjednik VK-a Jadran Kostrena

Mladen Mišković
Mladen Mišković

 

Mladen Mišković predsjednik Vaterpolskog kluba Jadran Kostrena postao je na početku ove sezone.

Mišković je bio član sjajne generacije vaterpolista Primorja, koja je vrhunac ostvarila 1979. godine, kada je osvojila kup i drugo mjestu u prvenstvu.

Nakon što je završio igračku karijeru, posvetio se poslu zbog kojega je izbivao iz Hrvatske više od dva desetljeća.

Prije nekoliko godina vratio se kući, trajno nastanio u Kostreni i aktivno uključio u sport. Otkud na mjestu predsjednika Jadrana?

- Volim sport, volim vaterpolo! Uvidio sam da je momčad Jadrana demoralizirana, stupio sam u kontakt s dečkima iz uprave, saznao da je čak postojala mogućnost da se klub ugasi što mi bilo jako žao. U razgovoru s bivšim trenerom i klupskim čelnikom Kristijanom Šunjićem, koji je trenutno u Irskoj, došli smo do odluke da se angažiram budući da je u klubu bilo potencijala koji je trebalo oživjeti, govori Mišković.

Zašto ste se angažirali u kostrenskom Jadranu, a ne u Primorju u kojemu ste proveli cijelu igračku karijeru?

- Dosta sam godina proveo vani, više od 25 godina nisam bio u Hrvatskoj. Posljednje tri godine sam ovdje i želio sam se angažirati, ali nije mi se dopao jedan segment sportske politike Primorja. U klubu imam puno prijatelja, nisam se htio sukobljavati. Klub mora imati rezultate, ali mora misliti i na svoje mlade igrače. U sportu ne možeš bez novaca, znamo da u regiji nema novaca. Došao je čovjek koji je donio novce i igrače sa strane, mlade igrače je zaboravio...

... prema nepisanom pravilu, čim uprave počnu govoriti u ulaganju u mlade igrače to je prvi znak da nema novaca?

- Primorje je moja mladost, koju ne mogu zaboraviti. Primorje je uvijek imalo mladih, darovitih igrača koji su u jednom trenutku nestali zbog toga jer nije postajala strategija razvoja mladih igrača. Razumljivo je da kvalitetne strance dovedeš da bi klub zauzeo određene pozicije u hrvatskom i europskom vaterpolu, ali što je s mladima koji prestaju igrati u 18. godini?! Prema mojem mišljenju, klub je trebao brinuti o mladima ovako kao što sada radi s klubovima na regiji. Jadran je dobio četiri igrača, Opatija je dobila šestoricu igrača, Rovinj je dobio četiri igrača... Na taj način se jača regija i mladi igrači lakše sazrijevaju. Volio bih da se uključi i Mornar iz Pule, koja je dobila novi bazen. Ako mlad igrač ne može igrati u prvoj momčadi Primorja, mora dobiti priliku za razvoj. Primorje se prije vezalo samo za jedan klub, mislim na Opatiju, što nije bilo dobro. Događalo se da mladi igrači nestanu na prelasku iz juniora u prvu momčad.

Niste radili u vaterpolskom, ali ste kao direktor kratko radili u Plivačkom klubu Primorje?

- Problem je bio u novcu! Klub nije mogao organizirati ni kratke zimske pripreme, a kamo li da je mogao odraditi pripreme od četrdesetak dana. Konkretno, organizirao sam pripreme u Korčuli, dogovorio sam besplatni prijevoz i minimalne troškove smještaja, ali klub nije mogao pronaći 7000 kuna. Tada sam odustao.

Općina Kostrena ima stabilni proračun, kakva je perspektiva Jadrana?

- Dobili smo 58.000 kuna za 2019. godinu, dobili smo novac za tri projekta, dobili smo više nego prošle godine na čemu smo zahvalni. Jadran je zadnje dvije godine izgubio osmoricu igrača, dogodio se kvalitativan pad. Cilj je u ovoj sezoni ponovo dignuti kvalitetu sa svojim kadrom i igračima iz Primorja, a onda negde u travnju pokušati organizirati svoju školu vaterpola. Pokušat ćemo se bazirati na škole u Kostreni, Vežici, Pećinama, možda i na školu u Bakru...

Jadran je bio prvak Prve B lige, nije bilo mogućnosti za ulazak u prvu ligu?

- Moje su ambicije da prvo vratimo kvalitetu koju smo izgubili zadnje dvije godine, a onda da jednog dana ponovo budemo prvi u Prvoj B ligi i da uđemo u Prvu ligu. Za to će nam trebati uvjeti.

O bazenu se u Kostreni govori otkada je 1993. godine ustrojena kao općina?

- Mislim da je izgradnja bazena za Općinu Kostrena preveliki zalogaj. Nisu čak toliko problematična ni sredstva za izgradnju bazena, najveća stavka je održavanje! Imam ideju o kojoj sam razgovarao s načelnikom i ljudima iz sporta. Mislim da bi se više lokalnih samouprava istočno od Rijeke, tu prije svega mislim na Kostrenu, Bakar, Kraljevicu i Čavle, mogle udružiti i zajednički izgraditi bazen. Ne znam gdje bi se takav bazen trebalo izgraditi, to bi trebali odlučiti političari. Troškove izgradnje i održavanja trebalo bi podijeliti, a takav projekt prije svega bio bi namjenjen djeci iz škola u spomenutim lokalnim samouprava, djelomično i djeci iz istočnog dijela Grada Rijeke. Bazen na Kantridi namijenjen je pretežito stanovištvu sa zapadnog dijela Grada Rijeke, što nije u redu. Uostalom, Primorje je sušački klub! Odgojio sam se na gradskom kupalištu! Kada smo ulazili iz druge u prvu ligu, igrali smo na Volosku da bismo 1971. godine prve utakmice u prvoj ligi igrali na Grčevu, na plaži šest!

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT