Fiumanka postala brand, besplatno uživanje u jedinstvenom nautičkom događaju

Srijeda, 24. svibnja 2023. 12:03 Napisao/la  SC

Događanja na moru prate različite manifestacije na kopnu, od koncerata na rivi do izložbi, predavanja, partyja, kreativnih sajmova

Fiumanka postala brand, besplatno uživanje u jedinstvenom nautičkom događaju

Fiumanka je međunarodna jedriličarska manifestacija koju organiziraju Jedriličarski klub Maxi i agencija 2. mjesto LD uz potporu pokrovitelja i partnera regate.

Tradicionalno se održava druge subote u lipnju i jedna je od najvećih i najeksponiranijih hrvatskih regata na kojoj sudjeluje velik broj zaljubljenika u jedrenje i medijskih kuća iz Hrvatske i Europe. Na regatnom polju Fiumanke bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice, uživajući u međusobnom nadmetanju. Jedrilice su podijeljene u nekoliko skupina prema duljini trupa i jedrilju, a o čemu ovisi hoće li jedriti Racing ili Cruising, odnosno dužu ili kraću rutu regate.

Prva Fiumanka zajedrila je 2000. godine, u čast zaštitnika Grada Rijeke sv. Vida i od tada se održava druge subote u lipnju, izuzev 2020. godine, kada je zbog pandemije termin regate prebačen u zadnji vikend rujna. Na startu prve Fiumanke našlo se 114 jedrilica što je bio do tada nezapamćen broj brodova na nekoj domaćoj regati pa se već tada dalo naslutiti da je pred Fiumankom svijetla budućnost.

Zahvaljujući posebnom pristupu organizaciji, Fiumanka je jedinstven nautički događaj u potpunosti besplatan za sve sudionike.

Sudionici ne plaćaju nikakvu kotizaciju/ startninu za sudjelovanje u regati kao ni za ostala prateća događanja, svim jedrilicama koje se prijave na regatu, osiguran je višednevni besplatan vez u Riječkoj luci, a svim članovima posade besplatna službena majica regate.

Regata se jedri na dvije rute, dužine 7 i 14 nautičkih milja, a obje rute imaju isti start i cilj.

Startna linija smještena je između vrha lukobrana i remorkera ili regatnog broda koji obično označi start regate, a cilj obiju ruta je u samom centru luke i spektakularnom prirodnom gledalištu usred grada. Tijekom godina ruta regate se mijenjala. Iako je u početku bilo zamišljeno da regatno polje bude od Kostrene do Opatije, na toj je ruti uspješno odjedrena samo jedna Fiumanka dok su sva kasnija izdanja u potrazi za vjetrom uglavnom išla prema Kostreni i Krku zbog povoljnijih uvjeta.

Fiumanka nije događaj samo za nautičare, već za cijeli grad i sve njegove posjetitelje. Svake godine u manifestaciji sudjeluje preko 1500 jedriličara, a više od 20 tisuća gledatelja regatu prati s brojnih promatračkih pozicija, od Rijeke preko Trsata pa do Kostrene kao i sa privatnih i organiziranih pratećih brodova.

Fiumanka uključuje nekoliko različitih događanja na moru i u gradu tijekom čitavog tjedna u kojem je regata kruna svih događanja.

Podjednako je zanimljiva i jedriličarima kao i gospodarstvenicima i medijima, jer se poslovni razgovori vode se u opuštenoj atmosferi, a mediji nalaze zadovoljstvo u međusobnom odmjeravanju snaga na jedinstvenoj medijskoj regati čiji je suorganizator HRT.

Od prošle godine uvod u dane Fiumanke je Studentska regata na kojoj sudjeluju posade riječkih fakulteta, a od ove godine će i ona postati međunarodna. Sredina tjedna uglavnom je rezervirana za različita poslovna događanja i regate sponzora i partnera regate, potom zajedre novinari na svojoj medijskoj regati, a u subotu, sve regate postanu jedna i svi skupa sudjeluju na tradicionalnoj regati krstaša od milja nazvanoj Velika Fiumanka. Dio Fiumanke su i windsurf i SUP regata koje zaključe međunarodni tjedan jedrenja i zabave.

Događanja na moru prate i različite manifestacije na kopnu, od koncerata na rivi do izložbi, predavanja, party-a, kreativnih sajmova, druženja na različitim pozicijama u čitavom gradu.

Jedno od najslađih događanja svakako je Fešta od malog broda- papirnata Fiumanka koja jedri žilom kucavicom grada, riječkim Korzom, a jedrilice od papira koje na njoj sudjeluju izrađuju učenici škola riječkog prstena.

Ova regata je nastala 2020. godine, kada je odgođeno održavanje Fiumanke kao način kojim su djeca i građani iskazali žaljenje i podršku svojoj regati.

Program 24. Fiumanke

SPORTSKI PROGRAM

4. 6. 2023.
MAXI ON – jedriličarska regata klase krstaš MAXI na ruti Pula – Rijeka

5. 6. 2023.
OTVARANJE REGATNOG UREDA – Terminal
STUDENTSKA FIUMANKA – prvi dan jedrenja – ispred riječkog lukobrana

6. 6. 2023.
STUDENTSKA FIUMANKA – drugi dan jedrenja – ispred riječkog lukobrana

7. 6. 2023.
PAPIRNATA FIUMANKA – regata papirnatih jedrilica na Trgu 128. brigade
STUDENTSKA FIUMANKA – treći dan – Finalna jedrenja – ispred riječkog lukobrana
LÜRSSEN DESIGN CENTER KVARNER 2023 – jedriličarska regata – ispred riječkog lukobrana

8. 6. 2023.
Molo Longo Craft Beer Fest – Finta de Mona – zabavni program – Terminal

9. 6. 2023.
GASTRO FIUMANKA – gastro sajam na Gatu Karoline Riječke
Whitehead – koncert – Trg riječke rezolucije
Molo Longo Craft Beer Fest – Krešo i Kisele Kiše – zabavni program – Terminal

10. 6. 2023.
WINDSURF FIUMANKA – prvi dan jedrenja – Preluk
EUROPSKA MEDIJSKA REGATA – Riječki zaljev
FIUMANKA 2023. – Riječki zaljev
GASTRO FIUMANKA – gastro sajam na Gatu Karoline Riječke
Grooversi – koncert – Trg riječke rezolucije
Molo Longo Craft Beer Fest – Obrazovni program – zabavni program – Terminal

11. 6. 2023.
WINDSURF FIUMANKA – drugi dan jedrenja – Preluk
SUP FIUMANKA – regata za SUP – Riječka luka

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.