Dean Klarić: Kada imaš dvije svjetske prvakinje, znaš da si napravio najviše što možeš!

Srijeda, 15. studenog 2023. 21:25 Napisao/la  Igor Vranić

Kako dani prolaze meni polako dopire do glave kakve smo rezultate ostvarili, kaže trener BK-a Čavle Škola boćanja

Nikol Belasić, Dean Klarić i Carrolina Bajrić
Nikol Belasić, Dean Klarić i Carrolina Bajrić

Carrolina Bajrić i Nikol Belasić postale su svjetske prvakinje u parovima, boćarice Čavle Škole boćanja osvojile su prvo svjetsko zlato u parovima u povijesti ženskog hrvatskog boćanja.

Koliko god prvo klupsko svjetsko zlato blještilo, Dean Klarić na povijesne uspjehe gleda malo drugačije, trener čavjanskih boćarica 13 godina svakodnevno svjedoči usponu mladih boćarica, posebice Carroline Bajrić koja je prvo zlato osvojila je u paru s Rijom Vojković u šfafeti:

- Ne znam kako bih to rekao, a da ne ispadne prepotentno! Carrolina je sada definitivno pokazala da spada u sam svjetski vrh, odnosno, na vrh! Najbolja je igračica Svjetskog prvenstva, baš smo nas dvoje o tome razgovarali! Mislim da je postala prva hrvatska boćarica u povijesti, koja se s jednog svjetskog prvenstva vratila s dvostrukom krunom, ali nismo sto posto sigurni. Nives Jelovica bila je svjetska prvakinja, ali mislim da nikada nije uzela dva zlata na jednom svjetskom prvenstvu. Moramo to provjeriti! Carrolinin niz vrhunskih rezultata već je jako dugačak, ona od 2016. godine osvaja medalje na svjetskim i europskim prvenstvima, ovo je bio samo šlag na tortu svega što je do sada radila u životu. Nitko sretniji od mene da je uspjela! Još sam sretniji da je jedno zlato Carrolina osvojila s klupskom suigračicom Nikol Belasić. Da, Carrolina je bila spremna za ovakve rezultate, bilo je samo pitanje vremena kada će sazrijeti kao osoba da bude spremna ostvariti ovakve rezultate, kaže Klarić.

Carrolina je mlada postala svjetska prvakinja, karijere boćarica traju dugo:

- Carrolina je danas (15. studenog) proslavila 24. rođendan, ovom prilikom čestitam joj rođendan! Mislim da bi ovo trebao biti tek početak njezine afirmacije na svjetskoj sceni. Neću reći da je prerasla hrvatsku scenu, ipak su naše boćarice vrhunske, ali mislim da će joj ove medalje biti poticaj da na idućim prvenstvima dokaže da je vanserijska boćarica predodređena za velike stvari, govori Klarić.

Nikol Belasić na početku razgovora malo je zapostavljena, Čavle Škole boćanja ima najbolji par na svijetu što je pokazatelj sustavnog rada:

- Kako dani prolaze meni polako dopire do glave kakve smo rezultate ostvarili, ne samo njih dvije nego cijela reprezentacija. Lani samo počeo s njima raditi na nivou reprezentacije, nažalost nešto se u međuvremenu zakompliciralo, pa smo morali prekinuti, ali nastavili smo raditi u klubu. Polako tek shvaćam koliko smo velike stvari odradili u klubu. Kada imaš dvije svjetske prvakinje u klubu, znaš da si napravio najviše što možeš. Mi nažalost nismo olimpijski sport, nama je svjetsko zlato vrhunac. Carrolina i Nikol su prije dvije godine na svjetskom prvenstvu ostale jednu boću od zlata. Gledao sam sada preko streaminga kako igraju, koliko su bile dominante, a protivnice uopće nisu bile slabe. Pročitao sam francuske i talijanske komentare, to su salve pohvala za njihovu igru. U finalu su pobijedile s 13:3, u polufinalu 11:4, 13:2 u četvrtfinalu, 13:0 u drugoj utakmici u skupini, 13:5 u prvoj utakmici u skupini. Na cijelom turniru svim protivnicima zajedno dale su samo 14 punata! Ako znamo da je 13 punata dovoljno za jednu pobjedu, onda je jasno koliko su bile dominantne. To se treba istaknuti, jer je rijetkost da je netko tako dominantan na svjetskim prvenstvima gdje igraju najbolje boćarice na svijetu, ističe Klarić.

- Nikol i Carrolina su šlag na torti koja je velika što se tiče mladih igračica u klubu. Nikol je druga najstarija igračica u klubu, a ona će u prosincu napuniti 26 godina! Imamo odlične juniorke, naših je pet igračica bilo na pripremama reprezentacije za ovo svjetsko prvenstvo, Dorotea Margan, Dora Fućak i Ira Nimčević bile su na pripremam uz Nikol i Carrolinu. Imamo potencijala za velike stvari, sve to treba brusiti, ja sam taj koji je zadužen za brušenje. Zadnjih šest mjeseci pojavilo se novih 11 cura na Čavlima, imamo 8 curica na Matuljima koje su nam podružnica. Doći do broja od dvadesetak curica u našem sportu je velika stvar. Od 33 registrirane igračice, 23 su kadetkinje, znači da imaju 15 godina. Nadam se da među njima ima neka nova Carrolina ili Nikol. Naša prva medalja osvojena je 2013. godine na europskom prvenstvu, Tea Čančarević postala je europska viceprvaknija. Elona Ćori i Tea Čančarević su bile brončane na istom prvenstvu u paru, to je bio vrlo perspektivni par, ali život ih je odveo u drugom smjeru. Tea je otišla u Njemačku, morali smo se rastati na sportskom putu iako smo i dalje u kontaktu, čujem se s igračicima koje su odavno zavarile boće na ogradu, kao što mi boćari kažemo kada netko prestane igrati, kaže Klarić i za kraj naglašava sljedeće:

- Velika zahvala Općini Čavle! Uvjete koje nam je stvorila prije dvanaestak godina, kada se izgradio Boćarski dom, omogućio nam je da dođemo do ovoga što smo napravili, poručuje Klarić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.