PERICA POKLEPOVIĆ

Moja je selekcija ponekad surova, gotovo brutalna!

Utorak, 22. studenog 2022. 10:45 Napisao/la  Igor Vranić

Poklepović kao osebujni predagog osvojio čak 187 školskih titula u različitim sportovima i 8 nogometnih titula u Središtu Rijeka

Moja je selekcija ponekad surova, gotovo brutalna!

Perica Poklepović vratio se trijumfalno čak sedmi put u Orijent, kadeti Orijenta osvojili su kup u Središtu Rijeka u konkurenciji prvoligaša Istre 1961 i Rijeke.

- Nakon velikog uspjeha jedan od prvih čestitara telefonski me nazovao i kazao: "Unatoč činjenici da si ih ti vodio, dečki su ipak uspjeli! Svaka im čast!" U takvom diskursu osjećam samo inteligenciju, duhovitost, poštovanje i ljubav, a recept za uspjeh je vrlo jednostavan. U Osnovnoj školi Pehlin u kojoj radim već 22 godine važno je samo jedno: red, rad i disciplina, ha, ha, ha... Zvuči poznato! Pravi moto uspjeha je: Stotine nas, jedan otkucaj srca, ističe Poklepović.

Perica Poklepović bivši je igrač jakoga Orijenta s početka devedestih.

Uz dužno poštovanje prema Poklepovićevoj nogometnoj darovitosti, karijera dugodišnjega pedagoga puno je zanimljivija od igračke karijere.

Poklepović je tijekom protekla dva desetljeća kao osebujni predagog osvojio čak 187 školskih titula u različitim sportovima i 8 nogometnih titula u Središtu Rijeka kojima treba dodati osobne uspjehe na čak 31 veteranih turnira u tenisu.

- U biti svoj osobni stav gard lidera i pobjednika poput zaraze želim prenijeti na svoje igrače. Konstantno radim prvenstveno na njihovim mentalnim vještinama, nastojim im u mozgove ugravirati kod velikih šampiona i kada to uspijem, znam da će se u životu i sportu ponašati kao TOP-10 sportaši. Na kraju oni sami podsvjesno biraju jesu li žrtve ili šampioni, gubitnici ili pobjednici. Budući da utječem na njih u najljepšem razdoblju njihovih života, bezuvjetno ih volim i prihvaćam, potpuno ih oslobađam svakog pritiska, dajem im apsolutno pravo na pogrešku, pružam im užitak preuzimanja rizika da bi iskazali svoju kreativnost i dostojanstvo kada gube. Ustvari, mi nikada nismo izgubili utakmicu! Samo ponekad nismo imali dovoljno vremena da nađemo rješenje, kao što je rekao Jimmy Connor, naglašava Poklepović.

Zanimljivo, Poklepović je momčad kadeta Orijenta preuzeo ljetos, nekoliko mjeseci kasnije osvojili su prvi trofej:

- Kada gradim momčad, duboko sam svjestan činjenice da kod odabranih 22 igrača imam 231 dvostrani odnos, a kod onih 11 igrača na terenu, 55 odnosa i ako ne uspostavim visoku motiviranost i sklad među njima, nema ništa od uspjeha! Stoga je moja selekcija ponekad surova, gotovo brutalna! Morate eliminirati svakoga čiji je vlastiti ego iznad momčadi, koju prema funkciji branim ja. Time momentalno dobivate neprijatelje među tzv. vrhunskim trenerima na tribinama kojima su najveće mane nerealna očekivanja od vlastite djece. Ponekad ima neprijatelja u vlastitoj upravi i prijateljima kluba, poslovnim partnerima i tzv. menadžerima. Kao čovjek jasnih i čvrstih principa, dosljedan sam u svojim načelima zbog čega sam često nepopularan među tzv. malim i velikim bogovima, koji odlučuju o mojim osobnim i društvenim kompetencijama. Svaka je moja izgovorena riječ ili postupak vođen određenom namjerom, svjestan sam posljedica. Sedmi put sam od 1993. godine u Orijentu, koji me previše podsjeća na moj voljeni RNK Split. Kao i uvijek, ostajem ponosan i uzdignuta čela, vjeran svom motu kojim sam završio, kažu u Ministarstvu odgoja i obrazovanja, najbolji esej pod naslovom: Čovjek se rađa kao original, a umire kao loša kopija, zaključuje Poklepović.