Perica Bukić: LEN silom pokušava ostvariti sve što želi, zbog toga se klubovi žele odvojiti

Subota, 23. lipnja 2012. 16:20 Napisao  Marko Babić

Ako putujem u Šibenik, moram li pitati LEN dopuštenje? LEN donosi pravila kako želi i kada želi i tako ih provodi, kaže Perica Bukić o disciplinskom postupku protiv Predraga Slobode


Disciplinski postupak kojega je Europska federacija za vodene sportove (LEN) pokrenula protiv Predraga Slobode mogao bi u najgorem slučaju rezultirati isključenjem predsjednika Primorja EB i Hrvatskog vaterpolo saveza iz LEN-e. Sankcije mogu biti i upozorenje, novčana kazna ili suspenzija. Naravno, odluka ovisi o prirodi i težini prekršaja, okolnostima u kojima se pojavio i mnogim drugim čimbenicima.

LEN u pravilniku (Code of conduct odnosno pravila ponašanja) navodi da se svako kršenje pravila odnosi na bilo koji vodeni sport koji spada pod LEN, natjecanje pod organizacijom te federacije odnosno djelatnike LEN-a. Tako su kao kršenje navedeni bilo kakvi oblici diskriminacije, vrijeđanje i nasilno ponašanje, prvokacije, uništavanje imovine... Pod kršenje spada i bilo kakav oblik prijevare, bilo da se radi o dopingu, krivotvorenju dokumenata ili bilo kojih isprava kojim bi neka momčad stekla prednost. Tu spada i osuda od strane suda za neko kazneno djelo, ali i neposlušnost, te i neprimjerena ponašanja uzrokovana alkoholom ili nekim drugim supstancama. Uglavnom, ima tu svega, LEN je pokrio veliko područje u koje se zapravo kao prekršaj može svašta utrpati.

- Cijeli taj dopis je dosta nedefiniran, pitanje je zapravo na što se oni to pozivaju. Ako klubovi imaju pravo i već se događalo da su odustajali od natjecanja pod kapom LEN-e, onda klubovi imaju pravo ne igrati to natjecanje kao što je bilo planirano uoči Superlige, rekao je Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolo saveza.

- Što znači nepoštivanje ili neposlušnost prema LEN-i? Ako putujem u Šibenik, moram li pitati LEN dopuštenje? LEN donosi pravila kako želi i kada želi i tako ih provodi. Naučili su silom postizati sve što žele, to je bio jedan od razloga zbog čega su se klubovi htjeli odvojiti. Koja grupa ljudi je odabrala da Final Four bude u Oradei? Tko? Pa mi kada biramo domaćina za kadetsko prvenstvo Hrvatske, poziv ide prvo klubovima, pa stižu ponude, pa Upravni odbor odluči. Ovdje se za najjače klupsko natjecanje ništa ne zna, samo stigne dopis da se igra u Oradei, dodao je Bukić.

- LEN tako funkcionira, na EP-u u Kranju smo kao Savez dobili 100 tisuća eura kazne, nismo bili organizatori, ni domaćini. Netko se sjetio da tako treba biti. Ponavljam, naučili su silom rješavati stvari, to je neprihvatljivo. Sada je takva situacija, odustali smo od Superlige i osnovali Udrugu klubova koja bi trebala štiti interese. Ako žele potjerati ljude iz vaterpola to rade na najbolji mogući način. Razlog za kazniti nekoga se uvijek može naći. Pravo pitanje je ovdje zašto su neki klubovi dvaput potpisali dogovor, a onda odustali od Superlige,  zaključio je Perica Bukić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.